A-
A+

Turkietexpert tror på ja till svenskt Natointräde

'Jag finner det här ganska övertygade, men sedan tillhör jag en av alla som är luttrade och man ska aldrig säga för mycket,' säger Turkietkännaren Michael Sahlin.
"Jag finner det här ganska övertygade, men sedan tillhör jag en av alla som är luttrade och man ska aldrig säga för mycket," säger Turkietkännaren Michael Sahlin.
NatoTT

Det turkiska parlamentet väntas rösta om ett svenskt Natomedlemskap i veckan, enligt uppgifter i flera medier.

Jag finner det här ganska övertygande, men sedan tillhör jag en av alla som är luttrade och man ska aldrig säga för mycket, säger Turkietexperten Michael Sahlin.

Till våren genomför Nato sin största storskaliga övning sedan kalla kriget, Steadfast defender. Sverige kommer att delta, trots att landet fortfarande bara har så kallad invitee-status.

Steadfast defender innehåller ett övningsmoment där artikel 5 aktiveras och där svenskt territorium omfattas. Att Turkiet godkänt att Sverige får delta i hela övningen är "ett klartecken även till att gå vidare med omröstningen", enligt Michael Sahlin.

"Idiotiskt"

Det vore idiotiskt för Turkiet att spela med i en stor Natoövning som är väldigt skarp och anti-rysk och då spela med artikel 5 och sedan inte godkänna Sverige. Det skulle vara väldigt konstigt.

Den här gången kan omröstningen alltså bli av med anledning av Turkiets agerande inför den förestående Natoövningen.

Eftersom Turkiet numera i höga Natokretsar har godtagit att Sverige deltar i den här stora Natoövningen så följer det därav att "har man sagt A får man säga B".
Det här innebär då att Erdogan tar risken, ett av hans svåraste beslut sägs det, att medge Sveriges medlemskap även utan garantier att USA levererar F16-plan.

Formalitet

Efter det att parlamentet röstat ja till ett svenskt medlemskap kommer parlamentet lämna ärendet tillbaka till presidenten som ska underteckna beslutet. Därefter ska handlingarna överlämnas till Washington.

Jag kan inte föreställa mig att Erdogan kan långdra skedet när parlamentet har sagt ja. Även i det auktoritära system som Turkiet har så är det likväl ändå att betrakta som en formalitet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.