A-
A+

Turkietkännaren: Avsikten var att få igenom annat

'Jag tror inte att vad Sverige gjort eller inte gjort har haft någon avgörande betydelse för beslutet. Jag tror att det finns andra saker som väger tyngre i processen', säger Aras Lindh, Turkietkännare och analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
"Jag tror inte att vad Sverige gjort eller inte gjort har haft någon avgörande betydelse för beslutet. Jag tror att det finns andra saker som väger tyngre i processen", säger Aras Lindh, Turkietkännare och analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
NatoTT

Under kvällens debatt i det turkiska parlamentet om ett svenskt Natomedlemskap påpekade flera partiföreträdare att Sverige inte har uppfyllt det som man kom överens om i Madrid.

Ett exempel som nämndes var att Sverige inte har lämnat ut alla personer som Turkiet krävt.

Jag tror inte att vad Sverige gjort eller inte gjort har haft någon avgörande betydelse på beslutet. Jag tror att det finns andra saker som väger tyngre i processen, säger Aras Lindh, Turkietkännare och analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Det menar han beror på att varken Sveriges politik och syn på Turkiet, eller Sveriges relation till kurdiska eller turkiska grupperingar skiljer sig nämnvärt från en rad andra Natomedlemsländer.

Min bedömning är väl att avsikten från Turkiet, huvudsakligen, var att få igenom något annat och då mest troligt F16-plan men också möjligen andra saker som har kastats in som ett förhandlingskort i olika samtal med kanske mer framträdande aktörer som USA, säger han och fortsätter:
Men det är klart att Turkiet såg en chans att formulera en kritik mot Sverige i frågor som Turkiet fäster stor vikt vid.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.