A-
A+

Ung albanska tar över AI-världens toppjobb

34-åriga Mira Murati tillträder posten som tillfällig vd för företaget bakom Chat GPT. Arkivbild.
34-åriga Mira Murati tillträder posten som tillfällig vd för företaget bakom Chat GPT. Arkivbild.
EkonomiTT

I flera år har teknikchefen Mira Murati jobbat bakom kulisserna på Open AI.

Nu träder hon fram som företagets tillfälliga vd sedan nyheten att Sam Altman sparkas slagit ner som en bomb i Silicon Valley.

Men vem är Mira Murati egentligen?

Mira Murati, född i Albanien och utbildad i Kanada, är en 34-årig maskiningenjör. Som student vid Dartmouth College byggde hon en hybrid-racerbil, skriver The New York Times.

Med en bakgrund på Tesla, där hon spelade en nyckelroll i utvecklingen av Model X, och på Leap Motion, ett startup-företag som utvecklade ett datorsystem med syfte att spåra hand- och fingerrörelser, landade hon på Open AI 2018.

Under Muratis tre år på Tesla släppte företaget sina tidiga versioner av autopilot, dess AI-aktiverade förarassistanssystem, enligt sajten Techcrunch.

Inspirerades av Tesla

Det var på Tesla som Murati exponerades för AI och det var där hon inspirerades att söka jobb inom området. Open AI – företaget bakom Chat GPT – anställde henne som vice vd för tillämpad AI.

Hon har haft titeln teknikchef, men Wired utnämner henne också till "sanningschef", med ansvar för att se till att Chat GPT inte vilseleder, är partiskt eller utelämnar mänskliga aspekter av innehållet.

Vid tiden för Muratis intåg var företaget fortfarande ett icke-vinstdrivande forskningslaboratorium som ville säkerställa att artificiell intelligens gynnar hela mänskligheten.

I en intervju med Wired från i somras får hon frågan om det faktum att företaget senare omstrukturerades till vinstdrivande och hur det förändrat företagskulturen. Hon säger att det "definitivt har förändrat företaget mycket" och att det varje år sker ett slags paradigmskifte där man måste ompröva hur saker utförs.

Det är ungefär som en evolution. Vad som är mer uppenbart för alla nu är behovet av kontinuerlig anpassning i samhället, för att kunna föra ut denna teknik till världen på ett ansvarsfullt sätt och hjälpa samhället att anpassa sig till denna förändring, sade hon, med ett tillägg om att det inte nödvändigtvis var självklart för fem år sedan.

Letar permanent vd

Vilken slags vd kommer då Murati att bli?

Techcrunch skriver att hon kanske inte kommer att gå in alltför hårt medan styrelsen letar efter en permanent ersättare. Men utifrån intervjuer med Murati är det tydligt att hon ser multimodala modeller som företagets framtid. Multimodala modeller omfattar exempelvis Open AI:s senaste innovation "GPT-4 med vision" som kan förstå kontexten för både text och bild.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.