A-
A+

Universals musik tas bort från Tiktok

Ariana Grande. Arkivbild.
Ariana Grande. Arkivbild.
MusikTT

Skivbolagsjätten Universal verkar göra allvar av hotet. Nu har bolagets låtar börjat försvinna från Tiktok, rapporterar flera medier. Bland artisterna som berörs finns Ariana Grande, Taylor Swift och Drake.

Alla videor med Universal-musik kommer att tystna och inga nya inlägg kan göras med låtarna, rapporterar BBC. Samtidigt har nästan all musik med bland andra Taylor Swift och Billie Eilish försvunnit.

Det hela sker efter det att förhandlingar mellan Universal Music med Tiktok om ett nytt licensavtal brutit samman.

Universal har i förhandlingarna försökt sätta press på Tiktok för att få bättre ersättning till artister och låtskrivare, har bolaget skrivit i ett öppet brev.

I brevet anklagas Tiktok för att "försöka bygga en musikbaserad verksamhet, utan att betala verkligt värde för musiken". Enligt Universal vill Tiktok bara betala en bråkdel jämfört med vad liknande sociala plattformar betalar.

"Girighet"

Tiktok har svarat med att säga att det är "tråkigt och en besvikelse att Universal Music Group har satt sin egen girighet över sina artisters intressen" i ett eget uttalande.

Avtalet mellan Universal och Tiktok löpte ut på onsdagen. Varken representanter från Universal eller Tiktok har gått ut med någon ny information.

Universal dominerar tillsammans med de andra musikbranschjättarna Sony och Warner musikutgivningen över hela världen. I artistkatalogen finns även namn som Drake, Katy Perry, Ariana Grande, Lana del Rey, Metallica och The Beatles. Bland svenska artister vars musik ges ut av Universal finns Abba, Hov1, Veronica Maggio, Tove Lo och Ghost.

Stor betydelse

Draget kan få enorm betydelse för Tiktok, som byggt mycket av sin popularitet just genom att låta användarna tonsätta sina inlägg med populära hitlåtar. Tidningen Rolling Stone skriver att om Tiktok-videorna skulle tystna och om skivbolagen dessutom skulle börja jaga användare som använder musiken ändå så skulle det kunna bli den populära plattformens undergång.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.