A-
A+

Uppgifter: Klarnas värdering rasar

Tuffare tider för bolag som Klarna. Arkivbild.
Tuffare tider för bolag som Klarna. Arkivbild.
EkonomiTT

Klarnas värdering kan rasa med 67 procent jämfört med förra året, enligt uppgifter till Wall Street Journal.

Annons

Annons

För ett år sedan var betalbolaget Klarna Europas högst värderade startup. Då tog bolaget in nytt riskkapital, bland annat från Softbank, till en värdering på 46 miljarder dollar, motsvarande 468 miljarder kronor.

Sedan dess har vinden vänt inom tekniksektorn. I takt med att räntorna går upp ställer investerare högre krav på lönsamhet i bolag som tidigare haft sitt störta fokus på tillväxt.

Enligt uppgifter till Wall Street Journal (WSJ) kan Klarnas värde nu rasa rejält. När bolaget tar in nytt kapital från investerare sker det till en värdering på 15 miljarder dollar, enligt tidningens källor.

I maj rapporterade WSJ att värderingen sjunkit till 30 miljarder dollar.

Tidningen skriver vidare att det finns en särskild oro när det gäller den så kallade "köp nu, betala senare"-modellen. Den har aldrig testats i någon riktig lågkonjunktur, och kreditriskerna ökar generellt när människor får mindre pengar att röra sig med.

Ett tecken på att investerarna ser risker med modellen är att aktien i Klarnas amerikanska konkurrent Affirm har rasat med över 80 procent sedan årsskiftet.

I slutet av maj meddelade Klarnas ledning att bolaget kommer göra sig av med 10 procent av personalstyrkan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.