A-
A+

USA-börsen går som tåget – drömgräns passerad

S&P500-indexet fortsätter stiga. Arkivbild.
S&P500-indexet fortsätter stiga. Arkivbild.
Ekonomi

Glöden på den amerikanska aktiemarknaden visar inga tecken på att falna – på fredagen höll sig det breda S&P500-indexet för första gången över den symboliskt viktiga drömgränsen på 5 000 punkter vid stängning.

Priset på amerikanska aktier har aldrig tidigare varit så högt som det är nu. S&P500-indexet steg för femte veckan i rad och lyfte 0,6 procent under dagen, vilket i sin tur innebär en uppgång på 1,4 procent under veckan som helhet, 5,4 procent sedan nyår och 22,1 procent sedan uppgången tog fart i slutet av oktober i fjol.

Investerarna har under de senaste veckorna sett hur S&P500 sakta men säkert har klättrat vidare mot den symboliskt viktiga gränsen på 5 000 punkter.

På fredagen var alltså första gången någonsin som indexet lyckades klamra sig kvar över gränsen vid stängning.

Starka rapporter

Den senaste tidens optimism förklaras dels av förväntningar på att den sjunkande inflationen ska leda till sänkta räntor, dels av den senaste tidens starka bolagsrapporter som ger stöd till aktier som tillgångsslag.

Det tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg ännu mer, med en uppgång på 1,3 procent under fredagen och 2,3 procent under veckan som helhet.

Dow Jones industriindex sjönk 0,1 procent under fredagen men handlades i sidled sett över hela handelsveckan.

"Ganska dyra"

Det finns en naturlig tillväxt på marknaderna, så man bör nå milstolpar om de fungerar som de ska, säger Marta Norton på det oberoende analysföretaget Morningstar till Bloomberg, som en förklaring till uppgången.

Samtidigt varnar hon för en alltför stor tilltro till att börsen kommer att fortsätta stiga i samma takt.

Ur vårt perspektiv är de flesta av de stora bolagen just nu ganska dyra, och att titta på förra årets avkastning och anta att det kommer att se likadant ut under 2024 är riktigt farligt, säger Norton.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.