A-
A+

USA-budget klubbad för nästa år

Representanthusets avgående majoritetsledare Nancy Pelosi, demokrat från Kalifornien, fick på plats en budget för nästa år före det att hon lämnar över en till en partimotståndare vid årsskiftet. Arkivbild
Representanthusets avgående majoritetsledare Nancy Pelosi, demokrat från Kalifornien, fick på plats en budget för nästa år före det att hon lämnar över en till en partimotståndare vid årsskiftet. Arkivbild
EkonomiTT-AP-Bloomberg

USA:s representanthus hann inför juluppehållet klubba en försvarstung budget på 1 700 miljarder dollar (motsvarande 17 900 miljarder kronor), som finansierar federal verksamhet till september.

Men det är bäddat för ny strid om utgiftstaket nästa år, när Republikanska partiet tar över kontrollen i huset.

Annons

Annons

I den 4 155-sidiga budgeten ingår 45 miljarder dollar till Ukraina, ett belopp som höjdes efter det att det krigshärjade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varit i Washington i veckan.

Budgeten har tidigare även godkänts av senaten och klubbades med 225 röster för och 201 röster emot. Luntan går nu till president Joe Biden i Vita huset, som väntas skriva på.

Republikaner röstade för

Nio republikanska ledamöter i representanthuset stödde budgeten i den avgörande omröstningen på fredagskvällen svensk tid. Sju av dessa ledamöter kommer inte längre att vara kvar i kongressen efter årsskiftet, då de ersätts av ledamöter som vann i mellanårsvalet den 8 november. De andra två har redan fått signaler om att de kan komma att bojkottas politiskt av sina partikamrater framöver.

En annan ledamot valde att rösta emot partilinjen, demokraten Alexandra Ocasio-Cortez från delstaten New York, som röstade emot budgeten.

Budgeten ses som målsnöret för 82-åringen Nancy Pelosi som majoritetsledare i representanthuset. Hon ersätts efter årsskiftet av någon från Republikanska partiet, troligen Kevin McCarthy.

Detta är monstruöst, något av de mest skamliga dokument jag har sett här, sade McCarthy i debatten inför omröstningen om den nu godkända budgeten.

Han tillade att det när hans parti tar över kontrollen över representanthuset 2023 inte längre kommer att skrivas ut några "blanka checkar" till Ukraina.

Pelosi svarade:

Vi har en stor budget här för att vi har stora behov.
Det var ledsamt att höra minoritetsledaren (McCarthy) säga att denna lag är det mest skamliga han sett i representanthuset under denna kongress. Jag kan inte låta bli att undra om han har glömt bort den 6 januari, tillade hon.

Hon refererade med detta uttalande till den våldsamma attacken mot kongressen för snart två år sedan, när beväpnade supportrar till den då avgående presidenten Donald Trump med våld försökte stoppa kongressens godkännande av Joe Bidens seger i presidentvalet 2020.

Annons

Annons

Ingen höjning av utgiftstaket

Nio personer, varav fem poliser, som var inblandade i sammandrabbningarna den 6 januari 2021 dog under eller kort efter attacken.

I budgeten som nu är klar ingår 850 miljarder dollar till USA:s försvarsmakt, en ökning med 10 procent av försvarsanslagen. Bland annat ska det satsas stort på utveckling av ny militär teknik, som överljudsrobotar.

Det ingår dock inget höjt utgiftstak i beslutet. Detta bäddar för att republikanerna i kongressen kan komma att försöka strypa finansieringen av budgeten och tvinga fram nedstängningar av federal verksamhet och inställda betalningar.

För att gå med på att höja utgiftstaket har ledande republikaner redan krävt stora budgetåtstramningar, något som varken Joe Biden eller hans parti väntas acceptera utan politisk strid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.