A-
A+

USA: Israel långt från att utplåna Hamas

En israelisk stridsvagn vid gränsen mot Gazaremsan i fredags.
En israelisk stridsvagn vid gränsen mot Gazaremsan i fredags.
MellanösternTT

En betydande del av Hamas styrkor finns kvar efter mer än tre månader av krig i Gaza, enligt amerikanska underrättelser.

Israel är långt från att uppnå sitt mål om att förinta terrorgruppen, konstaterar USA.

Israelisk militär har dödat 20–30 procent av Hamas styrkor, enligt amerikanska underrättelser, rapporterar The Wall Street Journal.

Det är långt från Israels mål om att fullständigt förinta Hamas, som bedöms ha förmåga och ammunition nog att fortsätta anfalla Israel och israelisk militär i Gaza många månader framöver.

USA uppskattar att Hamas före den stora terrorattacken mot Israel den 7 oktober hade 25–30 000 stridande.

Enligt traditionell amerikansk militärdoktrin anses en styrka som förlorat 25–30 procent av sina stridande vara ineffektiv. Det gäller inte Hamas som använder sig av en irreguljär, defensiv krigföring i en tät urban miljö med tillgång till ett omfattande nätverk av tunnlar i Gazaremsan.

Enligt amerikanska och israeliska bedömningar är Hamas mål endast att överleva.

Du behöver inte vinna, det räcker med att inte förlora, säger en israelisk militärkälla till The Wall Street Journal om Hamas inställning.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har åtminstone 165 personer dödats på Gazaremsan det senaste dygnet. Det innebär att dödstalen passerat 25 000 i Gaza sedan kriget bröt ut efter terrorattacken på Israel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.