A-
A+

Varnar för nya omställningsstödet: Kan utnyttjas

BrottTT

Annons

Annons

Ekobrottsmyndigheten varnar för att det nya omställningsstödet kan attrahera kriminella bidragsfuskare. Risken är att systemet utnyttjas, säger Katarina Tidén, tillförordnad rättschef på myndigheten, till Dagens Nyheter.

Omställningsstudiestödet är en del av partsöverenskommelsen mellan PTK, Svenskt Näringsliv och de två LO-förbunden Kommunal och IF Metall. Förutom förändringar i lagen om anställningsskydd (las) innehåller överenskommelsen ett nytt studiestöd som ska göra det lättare att byta jobb mitt i livet.

Fullt utbyggt väntas det kosta staten 6–9 miljarder kronor om året.

Vi vet av erfarenhet att denna typ av stöd attraherar organiserad bidragsbrottslighet. Vi agerar alltid för att ny lagstiftning inte ska inbjuda till fusk, säger Katarina Tidén.

Centrala studiestödsnämnden (CSN), som ska administrera stödet, anser att risken för felaktiga utbetalningar är större med omställningsstudiestödet än med det vanliga studiestödet.

Enligt förslaget från regeringen ska det gå att ansöka om omställnings­studiestöd från och med den 1 oktober 2022, för studier från och med 1 januari 2023.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.