A-
A+

Varning för bakslag på börsen

Det är dags för rapportsäsong igen. Experterna ser risk för bakslag på börsen. Arkivbild
Det är dags för rapportsäsong igen. Experterna ser risk för bakslag på börsen. Arkivbild
EkonomiTT

Vinstrekord och höjda utdelningar väntas prägla floden av bokslut från börsbolagen, som inleds i slutet av veckan.

Risken för negativa överraskningar är stor när du har förväntningar på att allt ska gå i rätt riktning, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på storbanken SEB.

Framtidsutsikter och effekterna av kronans kraftiga lyft sedan i höstas är de viktigaste frågorna man vill ha svar på i boksluten, enligt tre experter TT pratat med.

Fjolårets vinster betyder inte särskilt mycket när bilden av framtiden ska målas upp, men lägre räntor, utdelningar och trender kan säga en del om vad som kommer härnäst.

Fastighetsbolag och bolag med lite högre skuldsättning, ofta småbolag och tillväxtbolag, gynnas av lägre räntor, säger Martin Björsell, aktiestrateg på Nordea.
I andra vågskålen har vi bankerna, tillägger han.

Stora valutaeffekter väntas

Valutaeffekten när kronan lyfter antas bli stor på sina håll.

Normalt är det skogsbolag, medicinteknik, Ericsson, Boliden och sådana bolag som är vinnare på en svag krona. De blir förlorare, relativt sett, om kronan stärks, säger SEB:s Esbjörn Lundevall.

Han är orolig för bakslag på börsen. Fjolåret avslutades med kraftiga kurslyft när marknadsräntorna sjönk. Detta har lyft värderingarna på börsen till ett genomsnittligt aktievärde på 16-17 gånger kommande tolv månaders väntade vinster.

Vi har en marknad som väntar sig en kombination av bra vinstutveckling och fallande räntor. Risken för negativa överraskningar är stor när du har förväntningar på att allt ska gå i rätt riktning, säger Lundevall.

Summa summarum ser han ett relativt svagt år för Stockholmsbörsen framför sig, med en uppgång på högst 5 procent, eller kanske till och med 0 procent.

Det är upplagt för potentiellt väldigt stora händelser på det politiska området, som kan bli väldigt betydande för ekonomin och därmed för börsen. Man bör vara förberedd på att det kan komma obehagliga överraskningar, säger Lundevall.

Valet i USA och Ukraina

Presidentvalet i USA, Mellanösternkonflikten och kriget i Ukraina är några stora osäkerhetsfaktorer, enligt SEB-strategen.

Kollegan Molly Guggenheimer på Danske Bank delar bilden av att den starkare kronan kan ställa till det, särskilt för exportbolag inom verkstad och råvaror. Hon delar den skeptiska synen på börsrallyt i november-december.

Jag är lite rädd för att investerare dragit för långtgående slutsatser, säger hon.

Fast hon ser mer positivt på börsen än SEB-kollegan. Hennes prognos ligger på plus 8 procent till nästa årsskiftet.

Björsell på Nordea räknar med plus 5-10 procent.

Men risken är på nedåtsidan, säger han.

Utdelningslyft väntas

Guggenheimers tycker sig se många företag med mycket pengar i kassan just nu.

Utdelningsförmågan är mycket god i år, säger hon.

Lundevall tror utdelningarna i vår blir i snitt 8 procent högre än i fjol bland de svenska börsbolagen.

Tittar man på Bloombergs prognoser väntas plus 5 procent till sammanlagt 285 miljarder kronor i utdelningar från tungviktarna i OMXS30-index – varav nästan en tredjedel väntas från de fyra storbankerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.