A-
A+

Veganska halvfabrikat mer hållbara än kött

Enligt en ny studie är vegansk och vegetarisk kost på flera sätt mer hållbar än kost innehållande animaliska produkter, även om den innehåller halvfabrikat. Arkivbild.
Enligt en ny studie är vegansk och vegetarisk kost på flera sätt mer hållbar än kost innehållande animaliska produkter, även om den innehåller halvfabrikat. Arkivbild.
MatTT

Vegobullar är bättre än köttbullar, både för dig och planeten. I alla fall enligt en ny svensk studie, som visar att gröna halvfabrikat trumfar kött.

Vi säger inte att alla måste bli veganer, säger Anne Charlotte Bunge vid Stockholms universitet.

Att kött och köttproduktion har stor påverkan på människors hälsa och på klimatet har visats i många studier de senaste årtiondena.

I takt med ökad medvetenhet har också de vegetariska och veganska alternativen till "köttiga" produkter som korv, hamburgare, pytt i panna och schnitzel ökat. Nu visar en studie vid Stockholm resilience centre vid Stockholms universitet att gröna halvfabrikat är att föredra framför kött, i såväl klimataspekt som ekonomiskt och hälsomässigt.

Överlag är det inte superbra för hälsan att äta processade produkter, men veganska halvfabrikat är hälsosamma, bra för klimatet och i genomsnitt inte dyrare, säger Anne Charlotte Bunge, huvudförfattare till studien.

Flera fördelar

Forskarna tittade på sex olika dieter, vegetariska, veganska och flexitarianska, och hur de stod sig vad gäller näringsintag, miljöpåverkan och pris jämfört med den genomsnittliga kosten för en svensk i dag.

Alla var minst lika bra, eller bättre än genomsnittskosten. Bunge understryker dock att studien använt genomsnittliga data och att det alltid finns individuella skillnader att ta hänsyn till gällande kost.

Men generellt kan man säga att du inte behöver byta direkt till bönor och linser om du vill dra ner på animaliska produkter. Att gå till veganska halvfabrikat gör stor skillnad för klimatpåverkan, säger Bunge.

Hur är det med näringen då? Halvfabrikat innehåller väl mest skräp?

Vi rekommenderar inte att bara äta halvfabrikat, men att inkludera växtbaserade alternativ i sin kost kan uppfylla de flesta nordiska näringsrekommendationerna faktiskt.

Personliga preferenser

Men är det inte bättre att äta svenskt kött än att importera vegetariskt halvfabrikat från Kina eller Polen?

Det finns numera många lokalodlade gröna alternativ. Men även generellt är klimat- och miljöpåverkan värre vad gäller animaliska produkter.

Bunge poängterar att mat ofta är starkt känslomässigt och kulturellt rotat. Tanken på att "behöva" byta kost kan vara avskräckande.

Vi säger inte att alla måste bli veganer, men det finns bra alternativ för den som vill minska sitt köttintag. Det kanske kan motivera folk att variera mer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.