A-
A+

Villapriserna vänder nedåt

Bostadspriserna backade marginellt i oktober, med sjunkande villapriser som sänke. Arkivbild.
Bostadspriserna backade marginellt i oktober, med sjunkande villapriser som sänke. Arkivbild.
EkonomiTT

Det ökade suget efter villor i pandemin har avstannat. Nu sjunker villapriserna samtidigt som bostadsrätterna ökar i pris.

Annons

Annons

Villapriserna i Sverige sjönk med 0,4 procent i oktober jämfört med månaden före. Samtidigt fortsätter priserna på bostadsrätter uppåt med 0,6 procent.

Utvecklingen vittnar om ett ett mer normalt konsumtionsbeteende, enligt Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringars fastighetsförmedling.

"När svenskarna alltmer återgår till normala konsumtionsbeteenden börjar bostadsrättspriserna ta fart igen, jämfört med den kraftiga efterfrågan på villor under pandemin. Fler spekulanter än tidigare är nu på jakt efter större lägenheter med tillgång till ett extra rum", skriver han i en kommentar till Hox-index från Valueguard för oktober.

"Ovanligt för säsongen"

För hela bostadsmarknaden blev det en prisnedgång på marginella 0,1 procent i oktober. Men justerat för säsongseffekter – priserna brukar sjunka tillbaka i oktober – var det plus 0,5 procent, enligt Valueguards beräkningar.

Detta visar på en stark trend, som understryks av att bostadsrättspriserna i Stockholm och Göteborg har stigit under första halvan av november trots att november historiskt har varit en svag månad på bostadsmarknaden, enligt Valueguard.

"Aktiviteten är ovanligt hög för säsongen och köparna visar fortsatt gott mod", skriver Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm, i en kommentar.

"Arbetslösheten pekar nedåt, räntan förväntas vara låg och trots de stora flyttströmmarna vi har haft de senaste 1,5 åren är efterfrågan fortfarande större än utbudet", tillägger han.

Annons

Annons

Kan oroa en del hushåll

I årstakt har priserna på villor lyft 12,8 procent, medan priserna på bostadsrätter har gått upp 7,6 procent. Sammantaget har bostadspriserna på ett år gått upp 10,8 procent.

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann tror att avbrottet i prisuppgångarna på bostadsmarknaden kan oroa en del hushåll.

"För den som vant sig vid kraftigt stigande priser kan en lugnare marknad upplevas som nytt och kanske känner en del oro", skriver hon.

"Som köpare kanske man tolkar en viss nedgång som större än vad den är. Som säljare av en bostad kan det vara svårt att förlika sig med tanken på att man inte får lika mycket som grannen fick för en tid sedan", tillägger hon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.