A-
A+

Vittne: Besseberg avfärdade McLaren-rapporten

Internationella skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin vittnade på onsdagen i rättegången mot tidigare IBU-basen Anders Besseberg.
Internationella skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin vittnade på onsdagen i rättegången mot tidigare IBU-basen Anders Besseberg.
SkidskytteTT

Anders Bessebergs relation till Ryssland stod i fokus när rättegången mot den tidigare skidskyttebasen fortsatte på onsdagen.

Bland annat påstås norrmannen ha avfärdat McLaren-rapporten, som avslöjade systematisk rysk dopning under OS 2014.

Efter sju dagar av utfrågningar av Anders Besssberg, tidigare ordförande i Internationella skidskytteförbundet (IBU), gick rättegången mot den korruptionsåtalade 77-åringen på onsdagen över till vittnesförhör.

Bland de kallade fanns nuvarande IBU-ordföranden Olle Dahlin. Men svensken kunde inte bekräfta anklagelserna om att Besseberg tagit emot mutor.

Jag har hört talas om jaktresor, men jag vet inte tillsammans med vem eller vem det var som betalade, sade Dahlin bland annat.

Lyxiga klockor och jaktresor

Anklagelserna mot Besseberg gäller åren 2009 till 2018 och handlar om misstänkta bestickningar i form av dyra klockor, exklusiva jaktresor, prostituerade och en leasingbil.

Tore Bøyrgard, ordförande i Norges skidskytteförbund samtidigt som Besseberg basade i IBU, och Max Cobb, tidigare styrelseledamot i IBU, vittnade också på onsdagen. Bøygard berättade i sitt vittnesmål om hur han upplevde att Besseberg började tala allt varmare om Ryssland från runt 2014 och framåt.

Besseberg var tidigare alltid väldigt neutral, men så började han engagera sig i vilka som skulle kandidera i val i olika länder. Han argumenterade också för olika VM-kandidater, det tyckte jag också var väldigt märkligt, sade Bøyrgard enligt NRK.

Inkräktare avbröt rättegången

Cobb vittnade i sin tur om hur Besseberg förkastat den uppmärksammade McLaren-rapporten, som visade hur rysk dopning beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under bland annat OS 2014.

Jag minns ett möte i Antholz då han sade att rapporten inte ens var värd pappret den var tryckt på, sade Cobb.

Onsdagens rättegång fick avbrytas under en kort stund efter att en man, som utgav sig för att vara idrottspolitiker från Trondheim, tagit sig in i rättssalen. Mannen, som enligt NRK var känd av försvaret, leddes snabbt ut av en av Bessebergs försvarare.

Anders Besseberg, 77, var ordförande i IBU i 26 år och avgick 2018 när han blev anklagad för korruption. Rättegången mot honom pågår mellan den 9 januari och den 16 februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.