A-
A+

Volvo Cars – ännu en floppande folkaktie

Volvo EX90, Volvo Cars helt elektriska suv-modell. Arkivbild.
Volvo EX90, Volvo Cars helt elektriska suv-modell. Arkivbild.
EkonomiTT

Volvo Cars aktie har varit en stor besvikelse för tiotusentals småsparare. Nu bävar man för fler dåliga nyheter.

På torsdag morgon kommer bokslut från bolaget.

Det var den största och viktigaste noteringen på Stockholmsbörsen på åratal och det drogs till och med paralleller till noteringen av Telia. Från olika håll kom köprekommendationer och Volvo Cars blev en ny folkaktie.

Det stämmer till viss del, mycket annat kring Volvo Cars börsnotering har dock gått helt snett.

Sedan noteringen har aktiekursen rasat från 53 kronor till dagens 27 kronor, det vill säga nästan en halvering. Samtidigt har börsen stigit med 5 procent. Det svider för bland annat de drygt 100 000 småspararna som förmodligen inte vill bli påminda men faktum kvarstår – på ett års sikt är det bara tre bolag: SBB, Embracer och Intrum, som presterat sämre än Volvo Cars bland alla listade bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista.

Flera faktorer

Den givna frågan är, hur kunde det gå så här illa? Stefan Cederberg, aktiestrateg hos SEB ser flera förklaringar till varför det nu är så tufft för bolaget:

Det är inte en sak utan en massa saker. Det är leveranserna som varit en besvikelse, det negativa kassaflödet men också generellt hur andra elbilsbolag har utvecklats. Det har att göra med ökad kinesisk konkurrens, Tesla som varit väldigt aggressivt och sedan generellt att det är ökad osäkerhet kring hur angelägna konsumenterna är att verkligen köpa elbilar, säger han.

Får krypa till korset

Volvo Cars har ett tydligt mål att bli ett bolag med enbart elbilsmodeller, samtidigt har till exempel Tesla valt att sänka priserna på sina modeller. Volvo Cars vd Jim Rowan har vid upprepade tillfällen vidhållit att man inte kommer att ge sig in i ett priskrig men Stefan Cederberg tror att man kommer att behöva krypa till korset.

Det är en uppenbar risk, den marknad i världen där elbilarna växer som mest är Kina och där är det stenhård konkurrens. Dessutom är det väldigt många nya modeller, jag vet inte hur många tillverkare det finns.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.