A-
A+

Zelenskyj vill se Schweiz som samtalsvärd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid möte med Schweiz federala president Viola Amherd i Kehrsatz nära Bern, Schweiz.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid möte med Schweiz federala president Viola Amherd i Kehrsatz nära Bern, Schweiz.
UkrainaTT-AP-AFP

President Volodymyr Zelenskyj hoppas på att samtal om Ukrainas framtid ska kunna hållas i Schweiz.

Ukraina har beskjutit två viktiga ryska stridsflygplan enligt landets arméchef Valeri Zaluzjnyj.

En A-50 fotograferad över Moskva i samband med en uppvisning 2019.
En A-50 fotograferad över Moskva i samband med en uppvisning 2019.

Ett huvudtema på den internationella konferensen Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz är behovet av stöd till Ukraina, både långsiktigt och i det pågående ryska invasionskriget.

President Zelenskyj anlände sent på måndagen för förberedande möten. I huvudstaden Bern träffade presidenten sin schweiziske kollega Viola Amherd. De två har diskuterat ett fredsmöte, som skulle kunna hållas i Schweiz och, enligt Zelenskyj, ska "slå fast att krigsslutet måste bli rättvist".

Respekterar suveränitet

Vi är öppna för att låta alla länder som respekterar vår suveränitet och territoriella integritet delta. Av det kan ni dra egna slutsatser över vilka vi kommer att bjuda in, säger Zelenskyj på en fråga om Ryssland ska delta.

När och var mötet kan hållas framgick inte av presidenternas presskonferens, enligt AFP.

Samtidigt bekräftade Ukrainas befälhavare att två ryska plan, ett bombplan av typ Il-22 och ett signalspaningsplan av modell Beriev A-50 skjutits ned.

Attackerna skedde över Azovska sjön i söndags kväll. På måndagskvällen bekräftade den ukrainska befälhavaren Zaluzjnyj att båda planen "hade förstörts", men att bombplanet Il-22 ändå hade lyckats ta sig tillbaka till sin flygbas.

"Planet fattade eld, det fanns skadade ombord" skrev den ukrainska militären i ett uttalande sent på måndagen.

Allvarlig förlust

Planet Il-22 är ett bombplan vars första typ började att tillverkas efter andra världskriget. Radarspaningsplanet A-50 är viktig för övervakning och signalspaning och började att tillverkas i Sovjetunionen sent 1970-tal.

Uppgifterna om beskjutningen av de två ryska planen har inte kunnat bekräftas av oberoende källor, men stämmer uppgifterna så anses de innebära ett stort bakslag för Ryssland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.