News55

Anne Lundberg om bortgångne Björn Natthiko ”Jag visste ingenting”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 mars 2022

Anne Lundberg och vännen, numera framlidne Björn Natthiko Lindeblad stod varandra nära och förlusten och saknaden är enorm när han avslutade sitt liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Programledaren Anne Lundberg, 55, hade den fina förmånen att få göra en SVT-dokumentär om sin vän Björn Natthiko Lindeblad innan han gick bort den 17 januari. Björn svalde själv ett preparat som ledde till hans död då han led av muskelsjukdomen ALS och var märkbart plågad av sjukdomen.

–  Jag visste ingenting men det var ju inte oväntat, men det spelar ingen roll. Det är alltid ledsamt när det är någon man tycker mycket om. Björn var en otroligt vacker människa som berörde många. Han hade en sådan enorm värme och inkludering, var så klok och väldigt, väldigt rolig. Man skrattade mycket med honom. En fin människa har gått ur tiden, säger Anne till Amelia.

Under de fyra åren som Björn led av sjukdomen hann de båda ha många och viktiga samtal om livet ock kärleken till det och i november var Anne bjuden till hans 60-årskalas i Göteborg där hans stora familj, släkt och många vänner var samlade.

– För många av oss andra som tyckte mycket om honom och inte tillhörde närmsta kretsen, var kalaset sista gången vi träffade honom. En av hans tankar var nog att det skulle finnas ett tillfälle att säga farväl. Det var han som regisserade och bestämde födelsedagskalaset. Hans kropp blev allt svagare. På festen berättade han hur han suttit hemma och lyssnat igenom musik som skulle spelas och funderat på vem som skulle hålla tal. Sedan kom han på, shit, han ville vara med själv och höra musiken och talen.

Och hon har fått med sig många kloka ord från munken som tillbringat en stor del av sitt liv till att försonas med döden.

– Han jobbade mycket med sig själv och pratade om det. Ofta finns det ingen som är så kritisk mot en som man själv. Ibland behöver man ge sig själv andrum, släppa taget och ha förtröstan, avslutar Anne.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS