News55

Därför ska du söka hjälp vid ofrivillig ensamhet

Forskning: Så kan ensamhet bekämpas hos äldre
Ensamhet bland äldre är ett vanligt problem som kan leda till problem med hälsan.
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 02 maj 2022

Att vara själv kan vara skönt och många människor hämtar kraft av att inte behöva förhålla sig till någon. Men att vara ofrivilligt ensam är en helt annan sak och är ett av våra stora folkhälsoproblem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att ensam inte alls är stark är något som vi alla förmodligen vet men ända har devisen präntats in i oss sedan barnsben. Ensamhet syns inte utanpå och även de mest lyckade människor, som vi tror, kan lida av ensamhet som kan påverka vår hälsa negativt.

– Det kan vara svårt med förebyggande insatser eftersom livet och olika situationer kan göra oss ensamma. Men en viktig sak är att hela tiden arbeta på sina relationer. Att inte ”glömma bort” de vänner och familj man har under för långa perioder. Relationer är inte något man bara har, utan också något man gör. Komma ihåg att ringa och fråga hur någon mår efter operationen, hjälpa till att flytta, gå ett extra varv för någon som behöver. Det kan vara förebyggande, berättar Anna Bennich, psykolog till Mind.se

En anledning till våra obehagskänslor vid ensamhet är att vi är flockdjur och att vara tillsammans har ett starkt överlevnadsvärde och även om vi idag har tillgång till all världens förnödenhet står ändå stressystemet påslaget om än lågintensivt. Det kan leda till fysiska hälsokonsekvenser som över tid påverkar oss lika mycket som när vi känner fysisk smärta.

– När man varit ensam en tid så är man ofta i ett ganska dåligt skick. Det är ju inte det minsta konstigt att vi inte ger oss i väg och minglar med låg  energi när vi är nedstämda. En annan hindrande fotboja är skammen. Vi skäms ofta över vår ensamhet. Skam har vi ju alla känt, det är en obehaglig upplevelse och en signal till oss att vi ska dra oss undan, dölja oss själva och hela vårt väsen, vilket leder till ytterligare isolering.

Men det går att lindra ensamhet även om det känns motig i början och man får samla lite mod. Att försöka öka sina kontaktytor, att sträcka ut en hand och att försöka bryta isolering är viktigt men kan vara svårt, speciellt om man lidit av ensamhet länge.

– Det första och viktigaste rådet jag har är att söka hjälp. Om man varit ensam länge och känner igen sig i både skam, nedstämdhet och andra svårigheter, så krävs ofta lite stöd och hjälp i början. Sedan handlar det alltid om att öka sina träffytor för social interaktion. Men det vet alla som är ensamma. Det är att bryta det låsta läget, komma förbi de hinder som finns, som ofta är svårt att göra ensam.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS