News55

Detta sker efter döden

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 14 juli 2022

En av livets största gåtor är vad som händer oss efter döden. En ny studie verkar ha svaret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ingen fråga är ställd lika ofta som den eviga, vad händer efter döden? Nu kanske vi äntligen kan få svaret på denna existentiella fråga då forskarna vid det belgiska universitetet Liège har gått igenom vittnesmål från flera personers nära döden-upplevelser.

I studien ”Temporality of Feautures in Near-Death Experience Narratives”  har forskarna velat ta reda på om olika typer av nära döden-upplevelser har uppstått i någon specifik ordning och vilka som innehåller samma typ av upplevelser. Det man kan se är att den vanligaste känslan är ett lugn som infinner sig. Näst vanligast är att man ser ett starkt ljussken och att man därefter möter människor eller varelser som till exempel kan handla om anhöriga eller heliga figurer. I snitt var det fyra olika fenomen man upplevde under sin nära döden-upplevelse.

– Man känner en oändlig lycka. I stort sett alla tycker att det är mycket mer underbart att vara död än att leva. Där är platsen som man egentligen hör hemma på och där man har sina verkliga vänner, man förstår inte hur man kan ha glömt bort det i hela sitt liv. Kristna ser ofta ett bibliskt landskap med får och herdar, medan exempelvis hinduer ser slott, smaragder, guld och glitter, berättar läkaren Göran Grip, ofta betraktad som en av Sveriges främsta experter på nära döden-upplevelser.

Men det finns en grupp människor som vill återvända till livet och inte alls har någon lust att vandra vidare.

­– Människor som har små barn. De vill ofta återvända till livet – men aldrig för sin egen skull utan bara för att ta hand om barnen. Nästan alla säger att upplevelsen var tidlös, att tid inte förflöt på det sätt som vi är vana vid. Många menar att deras upplevelser på något sätt skedde samtidigt, något som man ju inte kan förstå när man lever i tid och rum.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS