News55

Möregårdhs skruv redan en OS-klassiker

Truls Möregårdh
Mot alla odds tog svensken Truls Möregårdh silver i OS-finalen i bordtennis för herrar. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 08 aug. 2024Publicerad: 05 aug. 2024

Truls Möregårdh säkrade OS-silver vilket är en stor bragd för svensk bordstennis. Det är första gången på drygt 30 år som Sverige får medalj i ett stort mästerskap.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tre klassiska svenska idrottsögonblick i bordtennishagen: Truls Möregårdhs OS-silver i Paris placerar Sverige ännu en gång på en bra plats i OS bordstennis när han vann över världsettan, kinesiske Wang Chuqin. TT rapporterar.

Sist skedde det med J-O Waldners OS-triumf 1992.

Dessförinnan vann det svenska bordstennislaget VM 1989 och individuell seger för Stellan Bengtsson, som vann VM-guld 1971.

Tuff match mot kinesen

Det var Fan Zhendong som slog Möregårdh i VM-finalen 2021. Fan vann OS-finalen med 4–1 i set (7–11, 11–9, 11–9, 11–9, 11–8).

”Det är galet att stå här med en silvermedalj”, säger Truls Möregårdh utan att släppa handen om sin nyvunna OS-peng.

“Och jag tycker att jag förtjänar att ha den känslan efter den här matchen. Jag kan inte göra det mycket bättre” konstaterade Möregårdh.

ANNONS

Stoppboll med skruv

ANNONS

Det har visat sig att det kinesiska laget i bordstennis är svåra att slå. Möregårdh hade i princip gett upp i femte set när poängen stod 3-9 mellan honom och den kinesiske motståndaren, när han plötsligt gjorde en hög stoppboll med skruv – en “snake” – vilket fick Fan att för första gången i matchen le en smula.

”Den var läcker, det kommer att bli en klassiker”, säger förbundskapten Jörgen Persson.

Truls taggad inför semifinalen: “Bra läge”