News55

Skyll inte matsvinnet på oss konsumenter

Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 26 dec. 2015Publicerad: 26 dec. 2015

I november pågick något som kallas “Matsvinnsveckan”, då livsmedelsbranschen sätter gemensamt fokus på matsvinnet som lär stå för ungefär en fjärdedel av människans klimatpåverkan. Så här i jultider känns den aktuell att påminna om …

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige går omkring 622 000 ton mat till spillo varje år.

”Vi har under året tagit många viktiga initiativ för att minska matsvinnet”, säger branschen stolt. ”Nu ska vi ha med konsumenterna”, uppmanar man.

Flera siffror: ungefär en tredjedel av den mat som produceras kastas. Hushållen står för 60 procent av matsvinnet, livsmedelsbutikerna står för 14 procent, restaurangerna för 19.

      LÄS MER: Fula grönsaker ska minska matsvinnet

Som vanligt är det alltså hushållen som lastas för matsvinnet. Hushåll beläggs med dåligt samvete för sin hantering av maten. Jag anser att det största ansvaret för matsvinnet ligger i livsmedelskedjornas planering av och paketering av matvaror i butik.

Enligt Statistiska centralbyrån består hela 70 procent av Sveriges hushåll av en eller två personer. Hur ser paketering av basvaror som ost och köttfärs eller andra charkuterivaror ut i butik? Där tycks alla förpackningar vara anpassade till stora barnfamiljer.

Du hittar inte en ostbit någonstans som väger under 500 gram. Ett halvt kilo är standardvikt på alla färdigpackad ost i butik. Samma sak gäller köttfärs – minst 500 gram. Det innebär att om ett normalt hushåll ska göra köttbullar till middag blir det en hel del över. Visst, det går att frysa in. Vi har frysen full av köttbullar och köttfärsbiffar. Frysen är snart full. Alternativet blir förstås att man lagar köttbullar och slänger det som blir över.

      LÄS MER: “Mormor lagade de godast köttbullar jag smakat”

ANNONS

Samma sak med ost. Ett halvt kilo ost på två personer, som bara äter det till frukost, blir en ohanterlig torr ostbit efter två veckor. Då slänger man det som blir över.

Men det finns ju manuell disk, säger någon. Det är tyvärr inte många butiker som har. Och långtifrån alla bor ju intill Östermalmshallen eller Söderhallarna. Nej, vi är hänvisade till Coop (som stolt basunerar ut vilka åtgärder de tagit mot matsvinnet; fler färdiglagade rätter med kort bäst-före-datum och andra marginella åtgärder) och ICAs storpack av alla matvaror.

Dessutom – varför envisas många livsmedelskedjor med att plasta in grönsaker som paprikor? Paprika för paprika i egna små plastförpackningar. Hur mycket klimatpåverkan har inte detta eviga inplastande?

      LÄS MER: Dags att ge upp våra plastpåsar nu

Livsmedelskedjorna ser naturligtvis det som sin främsta uppgift att se till att konsumenterna köper så mycket mat som möjligt. Och då tar man till alla knep. Stora förpackningar är ett. Och när det sedan slängs mat är det alltså konsumenterna man skyller på.

Så, kära livsmedelsbransch, sluta skuldbelägga konsumenterna och ge oss mer valfrihet i butik och mer anpassade förpackningar.

Smaklig måltid!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De bygger framtidens omsorgsfastigheter

Fastighetsmarknaden har varit skakig de senaste åren, men omsorgsfastigheter sticker ut som ett segment med snabbt ökande efterfrågan. Vad ligger bakom utvecklingen, vilka utmaningar finns, och hur ser framtiden ut? Dan Sehlberg, vd och grundare av Sehlhall Fastigheter, delade nyligen sina insikter i E55 studio. Fastighetstyp med stort samhällsvärde Omsorgsfastigheter omfattar bland annat äldreboenden och […]