News55

VM-hjälten till Robert Gustafsson: "Sluta nu!"

Artikelbild
Komikern Robert Gustafsson och forne VM-stjärnan i speedway, Tony Rickardsson. (Foto: TT/montage)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 08 aug. 2024Publicerad: 07 aug. 2024

Skämtet har levt kvar i nästan 20 år. I början var det kul, men när människor omkring associerat honom med komikerns karikatyr har det blivit lite jobbigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den sexfaldige världsmästaren i speedway, Tony Rickardsson, i dag familjefar, har för länge sedan vänt kapitel. Han ägnar sig numer åt betydligt säkrare sporter och medverkar i Mästarnas mästare, rapporterar Femina.

Han har även låtit uppföra en padelhall för att kunna ägna sig åt sin favoritsport i både kommersiellt och privat syfte.

Satte Sverige på kartan

Rickardsson tog definitivt över speedways-porten. Han blev sexfaldig världsmästare och placerade således Sverige på kartan över de bästa länder inom idrottsgrenen.

1994 blev han världsmästare första gången i Speedway med upprepade världsmästerskap 1998, 1999, 2000, 2002 och 2005.

ANNONS

Hedrades med Jerringpriset

2005 bestämde sig Tony Rickardsson för att lägga karriären i speedway åt sidan. På svenska Idrottsgalan som hölls den 16 januari 2006 tilldelades han dock Jerringpriset, ett slags hederspris över sina bragder.

Jerringpriset eller Radiosportens Jerringpris är instiftat av sportredaktionen på Sveriges Radio och uppkallat efter den svenske radioprofilen Sven Jerring.

ANNONS

Bakom beslutet att lägga av låg en serie hjärnskakningar som orsakade yrsel och dubbelseende. Därmed insåg han riskerna med sporten och valde att sluta innan något värre skulle hända.

Tony Rickardsson
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia delar ut Kungens medalj för förtjänster inom svensk idrott till Tony Rickardsson för framstående insatser inom sin sport. (Foto: Jonas Ekströmer / TT )

Gustafsson dök upp på idrottsgalan

Komikern Robert Gustafsson har sedan tidigt 2000-tal imiterat Rickardsson på Idrottsgalorna och i dag har uttrycket Jag är inte bitter blivit lite av en landsplåga.

Rickardsson är trött på att associeras med Gustafssons karikatyr, som inte alls stämmer in på hans verkliga persona.

Det var visserligen länge sedan Gustafsson drog skämtet, 2005 eller 2006, men det har dröjt sig kvar. Kanske ebbar det ut en dag. Gustafsson har senare varit aktuell som hundraåringen Allan Karlsson i Hundraåringen som smet från notan och försvann.

Dansen och kärleken tog över

Efter separationen från speedway blev det dans för fulla muggar, något som Rickardsson är en fena på.

ANNONS

2008 var han med i Let’s dance där han träffade sin nuvarande fru Christina. Tillsammans har de fått två barn, Victoria och William.

Läs också:

Boris Becker om Björn Borg: “Min idol”

Listan: OS-sponsorer och klimathot

Robert Gustafsson: “Jag har alltid velat bli äldre än vad jag är”

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS