A-
A+

Så här tolkas din hälsa genom avföringen - forskare förklarar

Att prata om sin avföring kan vara svårt men viktigt. Här lär du dig tolka tecken på sjukdom.

News55

Annons

Ditt bajs säger en del om hur du mår och genom att vara observant på förändringar i avföringsvanorna kan du själv hålla koll på din hälsa och hur din bakterieflora mår. 

– Bajs kan berätta en hel del beroende på form och färg men det allra viktigaste är naturligtvis vad du känner, säger Elisabeth Norin docent i mikrobiell ekologi vid Karolinska Institutet, till Wellnes

Är din mage hård kan det vara ett tecken på att du behöver äta mer fibrer för att hålla igång den, precis som tvärtom. Är avföringen för lös kan det betyda att det är obalans i tarmfloran.

– Man pratar ofta om att fibrer är ett bulkmedel. De har den funktionen att de drar åt sig vätska och då blir det en större volym i tarmen, du får då bättre kontakt med tarmslemhinnan och ökar tarmens rörelser. 

– De vanligaste anledningarna till att du bajsar löst är obalanserade tarmfunktioner, att du har en snedställd bakterieflora. Sen finns det även de vanliga infektionerna som till exempel Salmonella som gör dig väldigt lös.

Men man faktiskt själv göra något åt problemen, att utsätta sig för lite bakterier är ett bra knep menar Elisabeth som hade ett barn en gång som åt mycket antibiotika och fick problem med magen. Då placerade hon honom bara i sandlådan ett tag och sa ”ät lite sand” och sedan blev tarmfloran återställd.

– Placeboterapi är väldigt väsentlig. Nej, men det finns ju folk som blir bra utav att äta den typen av produkter men det är ju så att tarmfloran innehåller tusen olika arter och så äter du yoghurt med två eller tre arter. Det är inte säkert att det var just de arterna som var i obalans.

Man kan även göra en så kallad bajstransplantation som görs av en läkare, då förs en bakterieflora in i tarmen via lavemang eller gastroskopi.

– Vi har en avföring som vi fick ifrån en frisk vuxen person på normalkost. Sen har vi odlat de här bakterierna under väldigt reglerade förhållanden i mer än 20 år. Så vid det här laget är det inte bajs utan det är en bakteriekultur i balans. Vi vet inte till hundra procent vilka bakterier som finns i men det har en balanserad flora som i många patienter hjälper till att återställa patientens egen obalanserade flora. Men vi kan aldrig göra det här till ett läkemedel. Ett läkemedel innehåller ju en definierad kemiska substans medan det här är mer som en probiotika, fortsätter Elisabeth. 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.