News55

Vårdkonflikten: Då går tidsfristen ut

Artikelbild
Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, tillsammans med medlemmar utanför Danderyds sjukhus tidigare i veckan. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

På torsdagen lämnar medlarna sitt bud till parterna i den pågående vårdkonflikten. Senast på fredag klockan 13 ska parterna svara på hur de ställer sig till budet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vårdförbundet meddelar att man kommer att analysera medlarnas hemställan på Sobonas avtalsområde under torsdagen och att beslut fattas tidigast under morgondagen.

“Vi har inte varit delaktiga i framtagandet av hemställan och vet inte vad den innehåller. Vi kommer att ta oss tid att analysera hemställan utifrån det perspektivet”, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

“Tidsfristen för att svara på budet är satt till klockan 13 på fredag”, uppger medlaren Gunilla Runnquist för TT.

Så länge har konflikten pågått

Formellt gäller budet endast Sobonas avtalsområde (de kommunala bolagens arbetsgivarpart), men enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) arbetar parterna på arbetsgivarsidan tillsammans för att nå ett avtal.

Konflikten mellan fack och arbetsgivare har pågått sedan den 25 april. Vårdförbundet anser inte att arbetsbelastningen är hållbar och vill bland annat se en arbetstidsförkortning. Från arbetsgivarsidan menar man att det inte är möjligt med kortad arbetstid givet det tuffa ekonomiska läget.

Sedan den 4 juni råder strejk i ett antal regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Strejken utökades så sent som i tisdags till fler arbetsplatser och ytterligare en region, Värmland.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS