News55

Våg av avgångskrav väntar Biden – "blir brutalt"

Artikelbild
Ytterligare demokrater väntas inom de närmsta dagarna gå ut och begära president Joe Bidens avhopp från presidentvalskampanjen. (Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 12 juli 2024Publicerad: 12 juli 2024

Allt fler vill att Joe Biden hoppar av presidentvalskampanjen. Inom kort väntas ett dussintal demokrater kräva att presidenten inte ställer upp för omval, enligt källor till CBS News.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt växer stödet för Kamala Harris som presidentkandidat, enligt en färsk mätning.

Under de närmaste 48 timmarna väntas en rad demokrater i ett brev kräva att Biden hoppar av, rapporterar CBS News med hänvisning till fyra källor inom partiet.

Två av källorna tror att det blir vicepresident Kamala Harris som tar över som Demokraternas kandidat i presidentvalet i november.

Delar av brevet ska ha skrivits redan innan Biden höll sin presskonferens under natten mot fredagen.

Närmsta tiden blir “brutal”

En källa uppger att de kommande tre till fyra dagarna kommer att bli ”brutala” för Biden. Redan nästa vecka kommer det att visa sig ohållbart för presidenten att fortsätta sin kampanj, enligt källan.

Sedan Joe Bidens insats i debatten mot Donald Trump i slutet av juni har ett flertal kongressledamöter, donatorer och även filmstjärnor uppmanat honom att kliva åt sidan.

Nyligen sade Nancy Pelosi, tidigare talman i representanthuset, att bara Biden själv kan avgöra om han ska gå vidare med sin kampanj. Dock uppges både Pelosi och expresident Barack Obama i privata sammanhang ha uttryckt tvivel om Bidens förmåga att vinna över Trump i valet. Enligt uppgifterna vet de två inte hur de ska hantera situationen, rapporterar CNN.

ANNONS

Måste visa sig pigg

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger att oron kring Bidens ålder gör att han nu synas extra hårt.

Biden måste nu visa att han är pigg, kraftfull och kan diskutera frågor på ett sammanhängande sätt. Det är väldigt svårt att göra comeback, för varje sak han gör kommer han att bedömas extra noga.

Än så länge är de stora namnen inom Demokraterna fortsatt tysta. Men med Nancy Pelosis kommentar om Bidens vägval framåt har en dörr öppnats, menar Dag Blanck.

Hon sa det efter det att han mycket tydligt sagt att han tänkte vara kvar. Hennes kommentar blev då en osäkerhetsfaktor. Fler och fler demokrater på lite lägre nivåer har nu uppmanat Biden att dra sig tillbaka.Ny kandidat?

Samtidigt har många demokrater mer och mer börjat titta åt Kamala Harris håll. I en ny mätning från The Washington Post får Harris starkare stöd än Joe Biden i ett tänkbart scenario där hon skulle stå mot Trump i november.

I mätningen uppger två av tre vuxna amerikaner att Joe Biden inte bör ställa upp för omval som president, däribland sju av tio oberoende väljare. Även en majoritet av Demokraternas väljare tycker att Biden borde dra tillbaka presidentkampanjen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS