News55

Hon vill minska äldres ensamhet med hyresgäster

Två kvinnor på promenad. Någonting så simpelt att ha någon att ta en promenad med kan hjälpa mot ensamhet. För att sammanföra människor jobbar en ideell organisation i Storbritannien med att matcha äldre människor med personer som vill bo med dem
Någonting så simpelt att ha någon att ta en promenad med kan hjälpa mot ensamhet. För att sammanföra människor jobbar en ideell organisation i Storbritannien med att matcha äldre människor med personer som vill bo med dem. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Hon såg hur hennes föräldrar led av ensamhet och för att föra samman människor har hon nu startat en organisation som uppmuntrar äldre husägare att dela sina hem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Liz Davis, från Malvern, i Worcestershire i Storbritannien såg sina nu bortgångna föräldrar lida av ensamhet. det fick henne att starta Share Home, som matchar en husägare med en främling, det skriver BBC.

Den som hyr får betala 122 i pund, knappt 1 664 kronor, i veckan, och den ideella organisationen Share Home tar cirka 46 pund, drygt 627 kronor, i månaden av dessa pengar för att finansiera sitt stöd.

Anna Krysiak är en av dem som hyr på det här sättet, Hon bor med husägaren Gill Young i Dursley, Gloucestershire, och säger till BBC att hon kände att “det här är min plats”.

Den hyra hon betalar går till räkningar, och hon hyr bara så länge som både hon och hennes hyresvärd vill.

Känna sig normal

Share Home gör hembesök varje vecka och fungerar som medlare om några problem skulle uppstå.

Hittills har tolv personer skrivit upp sig för att delta i programmet och organisationen för samtal med ytterligare 15 till 20 personer.

Liz Davis mamma hade demens och hamnade på ett vårdhem, vilket gjorde att hennes pappa drabbades av ensamhet.

ANNONS

“Han hade alltid varit en så sällskaplig person och det var så synd att se honom känna sig så vilsen på riktigt”, säger hon till BBC.

Hon säger vidare att för många människor kan att leva med någon ge 10 till 20 år till att bo hemma och göra normala saker, ja, att känna sig som en normal person, en del av samhället.

ANNONS

Ensamhet bakom beslutet

Polska Anna Krysiak, som hyr in sig hos Gill Young, är frånskild och berättar att hon och hennes hyresvärd försöker gå en promenad varje dag.

Gill Young, var gift i 40 år men är nu änka. Hon har tre vuxna barn och säger att hon ser långsiktig på arrangemanget och att det fick henne att känna sig trygg.

“Jag blev ganska ensam och jag ville verkligen ha en total förändring och jag gillar böcker, konst. Vi gillar resor, promenader, välbefinnande, den typen av miljö”, säger hon till BBC.

Ensamhet och ensam är inte alltid samma sak

Att känna sig ensam handlar inte bara om att vara ensam. Hur mycket tid vi spenderar ensamma påverkar oftast, men inte alltid, hur ensamma vi känner oss.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS