News55

Ålder banar väg för företagssuccé

Chan Morris tillhör gruppen äldre entreprenörer som startat globalt framgångsrika företag
Chan Morris tillhör gruppen äldre entreprenörer som startat globalt framgångsrika företag. Hans företag TSMC är ett av världens största inom halvledare (semiconductor). Han var 55 år när företaget startades. (Foto: TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Chanserna till framgång kan öka med åldern och erfarenheten. Kombineras livserfarenhet med en gedigen karriär skapas starka incitament för utveckling och framgång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Adderas orubblig motivation blir det tufft att utmana den triangulära dynamiken. Chan Morris, i dag 92 år, är ett lysande exempel. Som 55-åring grundade han TSMC – i dag ett av de största globala bolagen i världen.

Chan Morris har tålmodigt och outtröttligt svarat på återkommande frågor som kretsat kring hans ålder: Nej, han hade inte kunnat starta företag tidigare i livet. När så skedde var perfekt tajming och det skulle komma att förändra allt från grunden, både hans privatliv och branschen i helhet, berättar WSJ.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company är i dag en av de största bolagen globalt inom sitt område – halvledare (semiconductor) med tillverkning av bland annat micro-chips och kretskort till en rad ändamål inom elekronikbranschen, IT och nu artificiell intelligens. 

Ett framgångsrikt koncept

Det som är unikt med TSMC är att företaget inte har några egentliga konkurrenter. Affärsidén gick ut på att göra sig oumbärlig som en av de främsta tillverkarna inom branschen och producera andras design – aldrig sin egen. 

Genom att avstå från egen design och bli bäst inom sitt område, har TSMC således lyckats göra de flesta potentiella konkurrenter till samarbetspartners i stället – TSMC tillverkar ju nästan allas produkter. 

Affärsidén kan tyckas simpel, men innebär ett enormt ansvar för att världens teknikutveckling ska gå framåt. TSMC förvaltar ofantliga mängder information och kunskap. Om små läckage av affärshemligheter skulle inträffa, kan få ödesdigra konsekvenser. Hittills har allt gått bra och TSMC har ett obefläckat rykte. 

ANNONS

Med åldern kommer erfarenheter

ANNONS

Det som vi kan lära oss av Chan Morris är att ålder inte är något hinder. Med ålder adderas erfarenheter och livsinsikter som är värdefulla resurser när man ska utveckla och býgga upp företag. I övre medelåldern är chanserna större att man har en gedigen kunskap och insikt än när man är dubbelt så ung.

Chan Morris hade han en lång yrkeskarriär i ryggen och ett enormt driv framåt. Han visade sig vara arbetsnarkoman till den grad att han gjorde försäljningssamtal under sin smekmånad. Det drivet har hjälpt honom framåt under hela hans liv.

Chang säger själv att yngre människor är mer innovativa när det kommer till naturvetenskapliga och tekniska ämnen.

Men i affärer är äldre bättre. Entreprenörer i 40- och 50-årsåldern kanske inte har överflöd att tro att de kommer att förändra världen, men de har erfarenheten att veta hur de faktiskt kan genomföra saker.

Läs också:

Satsa på medelålders entreprenörer – Bättre än unga

Starta företag – fördelar och utmaningar för äldre entreprenörer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS