News55

Starta företag – fördelar och utmaningar för äldre entreprenörer

Starta företag – fördelar och utmaningar för äldre entreprenörer
Det kan ha sina fördelar att vara äldre då man startar företag. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 15 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Många associerar entreprenörskap med ungdom. Men då man är äldre, och har gått i pension, kan vara den perfekta tiden att starta ett företag och bli framgångsrik entreprenör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många tenderar att tänka att entreprenörer är runt 20 till 40-årsåldern, men de är ofta äldre, ibland upp till 60- och 70-årsåldern. Faktum är att åldersgruppen 55 till 64 år stod för 22,8 procent av entreprenörerna år 2021, enligt en rapport publicerad av Ewing Marion Kauffman Foundation. Det rapporterar Wall Street Journal.

Åldersdiskriminering

Att starta företag lite senare i livet har sina utmaningar, som till exempel åldersdiskriminering. Det finns dessutom mycket mindre tid att kompensera för det du förlorar vid eventuella misslyckanden. Men något som väger tungt en bit upp i åren är erfarenhetsmässiga och nätverksmässiga fördelar som yngre företagare kanske inte har.

– Det finns också den här idén om, om inte nu, när?, säger Meredith Oppenheim, som grundat Vitality Society, en internetgemenskap för äldre, till Wall Street Journal.

Starta företag – fördelar och utmaningar för äldre entreprenörer
Det är viktigt att vara medveten om stressen det kan innebära att driva företag som äldre. Arkivbild: TT

En som vet hur det går till att tjäna pengar och behålla dem är miljardären och investeraren Mark Cuban. Här delar superentreprenören med sig av sina bästa tips.

ANNONS

Äldre drivs av passion

De som har kommit upp runt 60-års åldern vet vad de kan och känner inte att de behöver hävda sig för att bevisa något för andra. De njuter av livet och att göra saker som de är engagerade i.

ANNONS

– Speciellt när du startar ett företag över 60, tror jag att passion är en mycket viktig faktor, säger Michael Clinton, 70 år gammal, som förra året startade företaget Roar Forward.

Pensionärer behöver inte heller tänka på att företaget de startar ska vara den enda försörjningen. Därför finns möjlighet att vara mer flexibel med arbetstiden. På så vis kan man även lägga tid på annat som man tycker är viktigt i livet, till exempel resa och vara med barnbarnen. Men om man har lust att skjuta in mycket tid i företagandet är det lättare att prioritera det som pensionär. Det finns inte samma familjepussel att få ihop som tidigare i livet.

Michael Clinton trodde initialt att han skulle lägga cirka 20 timmar i veckan på företaget. Men han växlade upp då utrymmet fanns och han kände att det var stimulerande och meningsfullt. Nu jobbar han cirka 35 timmar i veckan.

– Du räknar inte riktigt timmarna, du bara gör det, säger han till Wall Street Journal.

Hälsa och stress

Något som äldre behöver tänka lite extra på är hälsan. Man får vara medveten om att det kan bli hög arbetsbelastning och att man får uppleva ökad stress då man är företagsledare. Entreprenörer kan även drabbas av depression.

– Du behöver uthållighet för att kunna arbeta långa, hårda timmar, säger Meredith Oppenheim.

Något annat man kan mötas av är ålderism och att investerare inte vill satsa pengar i företaget.

ANNONS

– Det kan vara svårare som äldre entreprenör att få investerare att köpa idén, konstaterar Bruce H. Lipnick, entreprenör i 70-års åldern som år 2020 startade Stage Access, ett företag i New York som producerar, distribuerar och licensierar klassisk konstnärlig programvara.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS