News55

Alla banker gillar inte nordisk betallösning

Betalappar i mobilen. Betallösningen Vipps Mobilepay som möjliggör gränsöverskridande betalningar mellan Danmark, Finland och Norge etablerar sig nu på den svenska marknaden
Betallösningen Vipps Mobilepay som möjliggör gränsöverskridande betalningar mellan Danmark, Finland och Norge etablerar sig nu på den svenska marknaden. (Foto: TT/Gorm Kallestad/NTB)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 sep. 2024Publicerad: 24 sep. 2024

Den norska-danska betallösningen Vipps Mobilepay, som även är aktiv i Finland, etableras nu i Sverige. Några banker vägrar dock.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gränsöverskridande betalningar mellan Danmark, Finland och Norge är redan verklighet och när norska Vipps flyttade till samma plattform som danska Mobilepay var tanken att även få med svenska Swish.

“Det är ingen hemlighet att vi har önskat att inkludera Swish för att skapa en gemensam nordisk plattform. Det hade varit det enklaste för både människor och företag i hela Norden. Tillsammans skulle vi också bli starkare och mer konkurrenskraftiga mot teknikjättar som Apple”, sade Vipps Mobilepays vd Rune Garborg till Ehandel i mars.

Nu i Sverige

Nu är vi på sätt och vis där eftersom Vipps Mobilepay etablerar sig på den svenska marknaden och vi nu kan skicka pengar till de nordiska länderna, skriver Dagens PS.

Men, alla banker stöder inte tjänsten. Tills vidare kan inte du som har konto i Swedbank eller Länsförsäkringar ta emot betalningar från andra länder.

Enligt Rune Garborg är målet att få till en nordisk lösning för mobilbetalningar.

“Interaktionen mellan Sverige och grannländerna Finland, Norge och Danmark är stor. Därför känns det bra att det nu blir möjligt att med hjälp av app sända pengar över gränserna också”, säger han till Dagens Nyheter.

Hoppas på genombrott

ANNONS

Nästa steg blir att göra så att appen även kan användas i andra delar av världen för Rune Garborg tror att behovet av en lösning som är oberoende av landsgränser är stort.

I Sverige dominerar Swish de betalningar som görs med hjälp av telefon, men Rune Garborg tycker inte att de två betalningsapparna ska konkurrera, han hoppas istället på samarbete.

“Vi har fört en dialog med Swish länge och hoppas på ett genombrott. När det sker kan jag ändå inte säga”, säger han till DN.

Enligt honom är Sverige det land som har störst interaktion med övriga nordiska länder så han tror att de svenska användarna kommer bli många.

“Historiskt trendskifte” – nu går mobilappar om kontanterna

För första gången har betalningar med mobilappar gått om betalningar med kontanter. Enligt en ny undersökning från Insight Intelligence använde i år fler mobilbetalningar än kontantbetalningar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS