News55

Familjejurist: Tänk på detta innan du lånar ut pengar till närstående

familjejurist
Per Näsman, familjejurist, varnar för att låna och bli lånad pengar av närstående i jul. Bilden är ett montage. Foto: Canva, Familjens Jurist
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 13 dec. 2024Publicerad: 13 dec. 2024

Att låna ut pengar till en behövande närstående, som en vän eller släkting, är en behjärtansvärd tanke. Men det finns faror och falluckor som i värsta fall kan kosta dig antingen en stor påse kosing, en viktig relation, eller både och, varnar familjejurist Per Näsman.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Per Näsman jobbar på Familjens Jurist, som nyligen gjort en opinionsundersökning som visar att var tredje person som lånar ut pengar till närstående ångrar sig.

“Om man lånar ut pengar så är tanken att man ska få tillbaka dem, det kan dock vara känsligt att stöta på om den som lånat pengar om det är nära vän eller släkt, man vill inte förstöra vän eller släktrelationen. Men om återbetalning inte sker enligt plan så är risken att relationen redan är förstörd”, säger han till E55.

MISSA INTE: Lågavlönades livslängd kortare nu än för 10 år sedan: “En dödsfälla”

Kan förlora både pengar och en viktig relation

I värsta fall är det då både kostsamt för plånboken och själen.

“Man kan förlora både pengar och en relation till en nära vän eller släktning”, säger familjejurist Per Näsman.

ANNONS

Vår dyraste årstid

Både december och januari är tunga månader ekonomiskt för många.

ANNONS

Utgifterna snabbt skenar iväg och ibland räcker inte pengarna till. Då kan det kännas enkelt att vända sig till familj och vänner för att undvika höga räntor eller risk att hamna hos Kronofogden.

“En familjs konsumtion är i genomsnitt som högst under december det är julklappar, mat, resor till släkt och vänner mm.  Man får också ofta sin lön innan jul och passar då på att lägga en del av decemberlönen på den kommande julen. Men decemberlönen är egentligen tänkt att täcka kostnaderna för januari och har man redan knaprat på decemberlönen så blir förstås januari också en månad där man behöver vända på slantarna”, säger familjejurist Per Näsman till E55.

Klart man ställer upp

Då ställer man ofta upp. Tre av fem tillfrågade svenskar har någon gång lånat ut pengar till de närstående. Men det kan leda till allvarliga konflikter, missförstånd och förstörda relationer.

Den vanligaste konflikten Per Näsman stöter på är de som uppdagas vid en bouppteckning, som när en förälder gått bort och ett av barnen fått pengar innan, antingen som lån eller gåva. Vad händer då?

Om någon ber om lån i ens familj eller kompiskrets, borde man hjälpa till?

“Svår fråga, då man skulle kunna förstöra en god relation till någon så kanske man drar sig för att låna ut pengar. Men å andra sidan vill man vara en god vän. Jag tycker dock inte man ska låna ut pengar om man själv lever på marginalen och att det är pengar man själv skulle behöva inom närtid”.

Hur kan man göra för att se till att man inte råkar göra nåt allvarligt fel?

ANNONS

“Att bara låna ut pengar genom ett handslag är inte det jag rekommenderar även om det i sig inte är något ogiltigt i det. Det är fortfarande en giltig skuld – fordran mellan parterna. Men som jurist tycker jag givetvis att man ska upprätta ett skuldebrev så att man kan reglera saker som ränta, avbetalning och slutdatum”.

Att ha ett slutdatum är viktigt eftersom det finns preskriptionsregler som säger att skulden preskriberas efter tio år.

Men bäst är faktiskt att inte låna ut pengar alls om man kan undvika det, för att slippa risken att bli osams.

“Det vanligaste problemet är att den som lånat pengar inte har någon betalningsförmåga att amortera eller betala tillbaka det den har lånat och då kommer det att gnissla i relationen”.

Att man inte får tillbaka pengarna är en sak men det kanske man redan har tänkt på när man lånar ut pengarna.

“Men enligt min erfarenhet är det att förstöra långvariga vän relationer eller släktrelationer som tar hårdast på de som lånat ut pengarna”.

Hur ska man då göra om man är den som behöver låna pengar? Det bästa är då att man försöker att se över sin ekonomi istället för att låna pengar alls. Då försvinner problemet.

“Man bör nog börja med att titta på sin egen ekonomi och sin egen budget, lever man över sina tillgångar ? Om man lever över sina tillgångar och går minus varje månad så tror jag inte att låna pengar vänner är den rätta vägen. Då bör man nog i första hand ta tag i den biten”, säger familjejurist Per Näsman.

ANNONS

Skulle man trots detta behöva låna pengar kan det vara klokt att göra det med ordnade, nedskrivna överrenskommelser och avbetalningsplaner som man sedan följer, för att göra sitt yttersta för att inte skulden ska ligga relationen till last.

“Det kan vara så att man har sin ekonomi i balans, men har drabbats av en oväntad utgift då skulle man kunna tänka sig ett lån från vänner eller så kanske man ännu hellre kollar möjligheter att låna pengar från sin bank”, avslutar Per Näsman.

Läs mer om ekonomi:

Lågavlönades livslängd kortare nu än för 10 år sedan: “En dödsfälla”

 Så mycket lägre pension får nyanlända i Sverige

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS