News55

Kärlek på äldre dagar kan ge lägre pension

Kärlek på äldre dagar kan ge lägre pension
Att gifta sig sent i livet har blivit en trend som ser ut att hålla i sig i Sverige. Men det kan slå mot pensionen att gifta sig med sin kärlek som senior. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Att uppleva kärlek som senior kan vara underbart. Men det kan även få ekonomiska konsekvenser. Visste du att man kan förlora nästan 10 000 före skatt per år om man gifter sig och har garantipension?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att gifta sig sent i livet har blivit en trend som ser ut att hålla i sig. I populära TV-program som bland annat Hotell Romantik lyfter man fram hur det kan vara att finna kärleken som senior och många blir inspirerade. Antalet pensionärer som gifter sig har ökat med 360 procent under de senaste 25 åren, enligt Statistiska Centralbyrån.  Förra året ingick 2 986 personer över 65 år äktenskap i Sverige.

Skillnad vid giftermål

Mer än hälften av alla pensionärer får idag en del av sin pension från garantipensionen, ofta som ett komplement till inkomstpensionen. De som är sambo utan gemensamma barn räknas som ensamstående och får ett högre belopp. Men om de väljer att gifta sig justeras garantipensionen ned, enligt ett pressmeddelande från Länsförsäkringar.

Kärlek på äldre dagar kan ge lägre pension
Att finna sin kärlek på äldre dagar kan påverka garantipensionen om man gifter sig, enligt Trifa Chireh, pensionsekonom. Pressbild/Länsförsäkringar.

I en jämförelse har Länsförsäkringar räknat ut hur mycket en person går miste om i total pension före skatt per månad, vid tre olika lönenivåer, om man gifter sig efter 66 års ålder.

Lön, bruttoTotal pension vid 66 år, ogift, bruttoTotal pension vid 66 år, gifter sig, brutto
29 000 kr/mån20 600 kr/mån19 800 kr/mån
33 000 kr/mån22 200 kr/mån21 400 kr/mån
35 000 kr/mån23 100 kr/mån22 300 kr/mån
Total pension är allmän pension och tjänstepension. Den allmänna pensionen för dessa löner består av Inkomstpension, premiepension och garantipension. Vi har räknat med tjänstepension som betalas ut livet ut. Vid giftermål minskar garantipensionen. Utöver detta kan det också finnas förlorat bostadstillägg, men detta har inte beaktats i beräkningen ovan. Källa: Länsförsäkringar

Kan mista bostadstillägg

Ytterligare en ekonomisk konsekvens är att det gifta paret kan bli av med sitt bostadstillägg.

ANNONS

– Men det handlar om gungor och karuseller. Att gifta sig och flytta ihop innebär också att man delar på många gemensamma kostnader och att relationen ger livsglädje som är svår att mäta i pengar, säger Trifa Chireh.

Läs mer:

Kärleksgåva från pensionär blev viral på Tiktok

Kerstin från SVT-succén: “Jag vill visa att ålderismen är förfärlig”

Här varar giftermålen längst i landet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS