News55

Matpriserna har stabiliserats

En familj äter midsommarmat. Maten till midsommarfirandet kostar i år bara 0,4 procent mer än det gjorde förra året.
Maten till midsommarfirandet kostar i år bara 0,4 procent mer än det gjorde förra året. ( Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Matpriserna verkar nu har nått sin topp och maten till ditt klassiska midsommarfirande kostar i år bara 0,4 procent mer än den gjorde förra året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Matpriskollen har tittat på priset på 800 varor och sett att det nu faktiskt finns matvaror som är billigare än de var förra året, ett exempel är mejerivaror, det rapporterar TV4.

Håll koll på extrapriser

Kostnaden för den klassiska midsommarmaten bara faktiskt har ökat med 0,4 procent i år, jämfört med förra året.

Ulf Mazur på Matpriskollen säger till TV4 att de nu ser ljusare på framtiden eftersom matpriserna har stabiliserat sig på en mycket lägre nivå, ungefär där de låg innan pandemin.

Han tillägger dock att priserna kommer fortsätta fluktuera. Enligt honom är det bästa du kan göra att hålla koll på matpriserna och handla på extrapris.

“I princip allt på midsommarbordet finns på extrapris den här veckan och då gäller det att utnyttja det”, säger han till TV4.

De senaste åren har matpriserna ökat med cirka 20 procent, men enligt Matpriskollens senaste undersökning verkar de nu ha peakat.

Matpriserna stiger – sill och potatis rusar

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,4 procent i maj jämfört med april i år, visar nya siffror från SCB.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS