News55

Behöver vi jobba till vår alternativa pensionsålder?

En kvinna öppnar brevet från Pensionsmyndigheten. Riktåldern för pension höjs successivt i takt med att medellivslängden ökar, men den allmänna pensionen når trots det inte upp till målet om 60 procent av slutlönen
Riktåldern för pension höjs successivt i takt med att medellivslängden ökar, men den allmänna pensionen når trots det inte upp till målet om 60 procent av slutlönen.(Foto: TT/Hasse Holmberg/Scanpix Sweden)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

För personer födda 1967 är riktåldern för pension 68 år eftersom riktåldern successivt höjs på grund av den ökande livslängden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att pengarna i pensionssystemet ska räcka till när vi nu lever allt längre har politikerna beslutat att vi behöver jobba längre och ta ut pension senare i livet, det skriver Aftonbladet.

Ökande riktålder

År 2026 kopplas åldersgränserna i pensionssystemet till en rörlig riktålder som kommer öka i takt med att medellivslängden ökar.

Enligt nuvarande prognos kommer riktåldern för dagens 57-åringar, de som är födda 1967, vara 68 år, de kan alltså tidigast ta ut sin allmänna pension när de är 65.

Men, garantipension och andra bidrag kan de få först när de nått riktåldern och den lägre pensionärsskatten kan de få först i januari det år de fyller 69.

Trots den ökande riktåldern kommer dock inte den allmänna pensionen att nå upp till de nivåer den hade i början av detta århundrade.

ANNONS

Mindre än 45 procent

För 25 år sedan gav den allmänna pensionen i genomsnitt 60 procent av slutlönen men i dag ger den i genomsnitt mindre än 45 procent, för dem som börjar ta ut den vid 65.

ANNONS

Om du vill att din allmänna pension ska nå upp till målet på 60 procent av slutlönen måste du dock jobba längre än till riktåldern, det kallas för alternativ pensionsålder.

Den alternativa pensionsåldern är tänkt som ett riktmärke för hur länge en person behöver jobba för att få en allmän pension som är i nivå med det tidigare generationer fick.

För personer födda 1967 är den alternativa pensionsåldern 68 år och 8 månader, alltså åtta månader mer än riktåldern.

Som mest höjs den alternativa pensionsåldern med 1,5 år, det gäller de yngsta generationerna.

Garantipensionen

För dem som slutar jobba innan de nått riktåldern blir den allmänna pensionen mycket lägre, 6 till 7 procent lägre för varje år innan riktåldern som uttaget påbörjas, detta enligt Pensionsmyndighetens regler.

På grund av att majoriteten av alla pensionärer i dag får del av garantipensionen lönar sig dock inte längre sent uttag av pensionen lika mycket som tidigare eftersom garantipensionen kompenserar allt för låga pensioner.

Jobb till riktåldern ger bara halva slutlönen

Nya beräkningar visar att det inte kommer räcka att jobba ända fram till riktåldern, det kommer inte ge tillräckliga pensioner.

ANNONS

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS