News55

Så mycket tjänar 58:or på att jobba några år till

Man jobbar vid datorn. Så mycket, eller lite, tjänar 58:orna på att jobba några år längre än till 66, enligt SPF Seniorerna
Så mycket, eller lite, tjänar 58:orna på att jobba några år längre än till 66, enligt SPF Seniorerna. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Det svenska pensionssystemet är komplicerat och svårt att förstå. SPF Seniorerna har räknat ut hur mycket en person född 1958 tjänar på att arbeta några år längre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I år fyller 58:orna 66 och når alltså sin gällande riktålder för uttag av pension. Förenklat kan vi säga att ju fler år vi jobbar, desto högre blir pensionen. Men så enkelt är det inte längre.

Riktåldern för pension kommer höjas i takt med att vår medellivslängd ökar, i dag är den 66 år men från och med 2026 är det 67 år som gäller.

Garantipensionen

För låg- och medelinkomsttagare blir effekten av att jobba några år extra inte längre så stor på grund av tillägg och justeringar i garantipensionen.

Arbete efter 66 års ålder har hittills gett cirka 5 till 6 procent högre pension, men eftersom grundskyddet garantipensionen är inflationssäkrad har den räknats upp mycket de senaste åren då inflationen varit hög.

Det har höjt beloppsnivåerna kraftigt och nu får sex av tio pensionärer del av garantipensionen, även pensionärer med genomsnittliga inkomstpensioner.

SPF seniorerna har räknat ut att ett års extra arbete därför nu bara ger 1 till 3 procent högre pension för låg- och medelinkomsttagare.

SPF Seniorernas uträkning

ANNONS

SPF Seniorerna har räknat ut hur pensionen vid 70 års ålder påverkas av uttag i olika åldrar för en person född 1958 som har jobbat heltid sedan 25 års ålder och har en tjänstepension från SAF-LO.

Alla siffror i uträkningen nedan är före skatt.

En person med 30 000 i månaden i slutlön som tar ut sin pension vid 67 i stället för vid 66 får 3,8 procent högre pension, om pensionen tas ut vid 68 blir den 3,3 procent högre och vid 69 blir den 2,5 procent högre.

En person med 35 000 i månaden i slutlön som tar ut sin pension vid 67 i stället för vid 66 får 3,0 procent högre pension, om pensionen tas ut vid 68 blir den 3,5 procent högre och vid 69 blir den 7,0 procent högre.

En person med 40 000 i månaden i slutlön som tar ut sin pension vid 67 i stället för vid 66 får 6,0 procent högre pension, om pensionen tas ut vid 68 blir den 7,3 procent högre och vid 69 blir den 8,1 procent högre.

Här är hyllad modell för att trappa ner inför pension

Att jobba 80 procent i slutet av karriären, men ändå få fulla pensionsinbetalningar. Den modellen attraherar allt fler seniorer med sikte på pension.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]