News55

De fick ett bättre pensionärsliv i Portugal

Den portugisiska staden Porto. Ett amerikanskt pensionärspar fick ett mycket bättre liv i Portugal eftersom de inte längre behöver oroa sig för sin ekonomi då deras pengar räcker bättre där
Den portugisiska staden Porto. Ett amerikanskt pensionärspar fick ett mycket bättre liv i Portugal eftersom de inte längre behöver oroa sig för sin ekonomi. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Pensionärsparet flyttade till Portugal från Arizona för två år sedan och det gav ett ekonomiskt lyft, pengar är inte längre ett problem för dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I USA kämpar många äldre vuxna, i Census Bureau’s Current Population Survey uppgav över hälften av de tillfrågade amerikanerna som är äldre än 65 att de tjänade 30 000 dollar, cirka 320 361 kronor, eller mindre 2022, det skriver Insider.

Hade inte råd med pension

En amerikansk pensionär som vill vara anonym har lämnat USA, Insider kallar henne för Ann. Hon är 67 år och har under sitt liv bott på många platser, sina sista fyra år i USA bodde hon i Arizona.

Men, i Arizona levde hon och hennes man inte det liv de hade hoppats på. De hade båda bra inkomster men kände att de jobbade non-stop bara för att ha råd med sina grundläggande månadskostnader.

På grund av den ekonomiska pressen kunde de inte njuta av livet. Ann berättar för Insider att de pratade om sin ekonomi hela tiden och trodde att de aldrig skulle kunna gå i pension.

De insåg att det var dags för en förändring och efter att ha undersökt platser där det är överkomligt för pensionärer att bo hamnade de i Portugal.

ANNONS

Behöver inte oroa sig för pengar

De sålde sin lägenhet i Arizona och köpte en lägenhet i Portugal och har nu bott där i två år.

ANNONS

“Vår livskvalitet är så mycket trevligare eftersom vi inte är oroliga för pengar, som vi var i USA”, säger Anne till Insider.

När Ann och hennes man har betalt alla sina grundläggande månadsutgifter har de pengar över och kan leva bekvämt.

Ann säger att hon visste att det inte var den perfekta lösningen att flytta utomlands. I Portugal fanns det många byråkratiska hinder att ta sig förbi och det handlar inte bara om att få ett uppehållsvisum. 

De var behövde ta nya körkort, skaffa ny bilförsäkring, och de var tvungna att registrera sig hos skatte- och hälsomyndigheterna.

Har ett bättre liv i Portugal

I början var det svårt, men när Ann och hennes man hade tagit sig igenom de första utmaningarna insåg de att beslutet att flytta till Portugal och tillbringa sin pension där var ett av de bästa de kunde ha tagit.

“Det är bara skönt att koppla av och ha saker att göra och platser att utforska, och till och med vår socialförsäkring räcker för att leva på och resa lite.”, säger Ann till Insider

Hon tillägger att deras liv i Portugal är mycket bättre än det någonsin kunde ha varit om de hade stannat i USA.

ANNONS

Socialförsäkringen är en månatlig pensionsförmån som ersätter en del av inkomsten när amerikaner slutar arbeta.

Volontärarbete gav nytt perspektiv på pensionärslivet

Sista arbetsdagen på förskolan blev svår. Hon stängde dörren bakom sig med famnen full av blommor och tungt hjärta.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS