News55

"En pensionär är en pensionär"

En byggjobbare bär tungt. Alla orkar inte fortsätta jobba, det menar en pensionär som inte gillar trenden att allt fler blir jobbonärer
Alla orkar inte fortsätta jobba, det menar en pensionär som inte gillar trenden att allt fler blir jobbonärer. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2024

Fler och fler pensionärer blir jobbonärer och fortsätter jobba, både för att höja pensionen och för att de mår bra av det, men alla pensionärer tycker inte att den här trenden är bra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionären Åke Bolmgren i Haparanda förklarar för SVT Norrbotten att han tycker att en pensionär är en pensionär, även om han är frisk.

“Han ska inte behöva jobba om han har jobbat, kanske 30–40 år”, säger han till SVT.

Han förklarar att orsaken till att han tycker så är att han tror att det motverkar möjligheten till att pensionerna höjs om pensionärer fortsätter jobba.

Fattigpensionärer orkar inte

Åke Bolmgren säger att det i allmänhet är de pensionärer som har en ganska bra pension som börjar jobba och att de som är fattigpensionärer aldrig har en chans att kunna jobba.

“Först och främst klarar de inte av det, orkar inte helt enkelt”, säger han till SVT Norrbotten.

Han förtydligar att han inte är emot att jobba eller att de som fortsätter får använda sin arbetskraft, men tycker att man också måste ha någon annan fritidssysselsättning.

ANNONS

Hon vill inte sluta

ANNONS

Karin Hjertkvist, 80, är en av de som orkar fortsätta jobba, hon är den äldsta medarbetaren på Norrlands universitetssjukhuset i Umeå.

I mitten av januari berättade hon för SVT i Västerbotten att hon har så roligt på sitt jobb att hon inte gått i pension, vilket hon faktiskt kunde ha gjort redan för 25 år sedan.

Hon är biomedicinsk analytiker och jobbar med den ALS-forskning som bedrivs vid universitetssjukhuset i Umeå.

Håller sig i form

“Det är ett fritt och roligt jobb och inte så ansträngande så jag tycker att tiden bara runnit iväg trots att jag kunde ha slutat jobba för länge sedan, sade Karin Hjertkvist till SVT Västerbotten.

Hon jobbar halvtid och går varje dag sex kilometer till sitt jobb, det håller henne i form och hon har inga planer på att sluta.

Bra för hälsan att jobba som pensionär

Hur aktiv du är som äldre kan kopplas till din mentala hälsa, därför kan det ha hälsofördelar att jobba när du är pensionär.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS