News55

Pensionärstips: Det kan ge dig tusenlappar

En pensionär tittat på brödpriser i en butik. Ett tips till pensionärer som har för lite pengar är att hålla koll på extrapriser när de handlar mat
Ett tips till pensionärer som har för lite pengar är att hålla koll på extrapriser när de handlar mat. (Foto: TT/Bertil Ericson/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

Liza di Paolo-Sandberg på SKPF Pensionärerna och Anna Eriksson på SPF Seniorerna ger tips till pensionärer som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En genomsnittlig allmän pension ligger 2 705 kronor under Konsumentverkets hushållsbudget för ett ensamhushåll, det skriver Nyheter24.

SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna har nyligen gjort en medlemsundersökning som visar att sju av tio inte klarar sig på den allmänna pensionen.

Tillägget många inte ansökt om

“Det är svårare för äldre än för yngre att påverka sin ekonomiska situation. Men en möjlighet är att kolla upp om man har rätt till bostadstillägg. Vi vet att det är många som skulle kunna få det, men som inte har ansökt om det”, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg till Nyheter24.

Du ansöker om bostadstillägg på Pensionsmyndigheten. För att få det ska du ha fyllt 66 år, du ska ta ut hela den allmänna pensionen, alltså både inkomstpensionen och premiepensionen, och du ska bo i Sverige.

Som ensamstående kan du få högst 7 290 kronor i månaden, sammanboende par kan högst få 3 645 kronor per person och månad.

Jobba lite extra

“Många äldre vänder ut och in på sig själva för att få det att gå runt. Men så ska det inte behöva vara. Därför är mitt viktigaste råd att vi äldre ställer krav på att riksdagspolitikerna ser över pensionssystemet, så att det ger oss den ekonomiska trygghet vi har rätt till”, säger Liza Di Paolo-Sandberg till Nyheter24.

ANNONS

Anna Eriksson, sakkunnig pensioner på SPF Seniorerna föreslår att du undersöker olika seniorrabatter och håller koll på extrapriser på mat. Hon rekommenderar även att pensionärer tar ett extrajobb för att få mer pengar.

“För en del seniorer kan någon timmes arbete då och då vara en möjlighet, även om detta i sig är ett bevis på att pensionssystemet inte fungerar”, säger hon till Nyheter24.

Det kan ge 10 000 kronor mindre i årlig pension

Garantipensionen, grundskyddet i den allmänna pensionen, baseras på en ditt civilstånd och påverkas negativt när en pensionär gifter sig.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS