News55

Pension tidigare i USA än i Sverige

I USA pensionerar sig människor yngre än väntat
I USA pensionerar sig människor yngre än väntat (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 30 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Det är intressant att notera skillnader bland amerikanska och svenska pensionärer – i USA går många i pension redan vid 62 års ålder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikaner har visat sig gå i pension tidigare än väntat. Omkring 28 procent av förvärvsarbetare i USA planerar att gå i pension i 65-67-årsåldern, men det är vanligt att pensionen träder i kraft redan vid 62, vilket är den lägsta tillåtna åldern att börja ta ut pensionen i USA.

Fler vill fortsätta att jobba än

Att vara pensionär behöver inte betyda att man helt slutar att arbeta, men enligt flera undersökningar är många överoptimistiska över hur länge de faktiskt kan vara kvar på sina jobb, berättar Craig Copeland för Wallstreet Journal. Han är chef för forskning över ekonomiskt välstånd och sociala förmåner.

Det har visat sig att endast 30 procent av de som vill fortsätta arbeta efter pensionsåldern konstaterats fortsätta.

Den vanligaste orsaken är ålderism, vilket är vanligt förekommande på arbetsmarknader, men det kan även vara hälsorelaterade problem.

ANNONS

Glapp mellan föreställning och verklighet

Det kan vara svårt för många att realistiskt föreställa sig hur ens liv kommer att gestaltas i framtiden, vilket kan vara problematiskt, berättar Hal Hershfield, psykolog vid University of California Los Angeles. På grund av detta kan det bli svårt att upprätthålla en sund ekonomi.

Det är inte heller ovanligt att förringa risken att bli sjuk – ett typiskt försvar i ett land som USA där vård bekostas av privatekonomi.

ANNONS

Pensionärer arbetar även i Sverige

Det är egentligen inte ovanligt att fortsätta arbeta i Sverige efter pensionsåldern. Vi har ett flexibelt pensionssystem, vilket gör det lättare att deltidsarbeta som pensionär. Att vara jobbonär kan vara både givande och ekonomiskt bärande enligt Pnesionsmyndigheten.

Ålderismen är dock en faktor även i Sverige, men en hel del chefer uppskattar kompetens bland äldre, berättar forskaren Kerstin Nilsson för Sunt Arbetsliv.

På uppdrag av Delegationen för senior arbetskraft har hon skrivit en rapport som bygger på forskning om äldre personer i arbetslivet.

Arbetslivet behöver förlängas

En viktig poäng är att arbetslivet bör förlängas eftersom allt fler blir äldre och samtidigt behåller en god hälsa. Det kommer troligtvis att råda brist på arbetskraft inom vissa områden, och det är därför positivt att ta till vara äldre personers kompetens.

Det har också visat sig att ledarskap och chefers attityd har en stor inverkan på om anställda vill arbeta kvar efter pensionsåldern.

Dags att göra om med ålderismen

ANNONS

Trots en konstaterad ålderism inom ett flertal områden har man fått pensionärer att återgå till offentliga yrken, till exempel inom polisväsendet och vård. Det råder kompetensbrist inom flera områden och det är positivt att kunna dra nytta av erfarenhet bland äldre med rätt kompetens som vill fortsätta att arbeta efter pensionen.

Det här är en utveckling som fortsättningsvis kommer att vara viktig med tanke på att behovet att täcka kompetens inte kommer att minska – tvärtom.

Läs även:

Färre tar ut allmän pension 2024.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS