News55

John Mellkvist: Svenska seniorer arbetar – trots omfattande ålderism

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 juni 2023

Sverige nämns ofta som ett särskilt ungdomsfixerat och ålderistiskt land. Och det oavsett om du frågar inrikes- eller utrikes födda svenskar – eller personer som spenderat längre tid utomlands.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt World Values Surveys kulturkarta rankas Sverige även som världens mest individualistiska och sekulariserade land. Precis de kriterier som i en stor studie från Michigan State University från 2020 visat sig vara särskilt påverkande för graden av ålderism i en internationell jämförelse.

Att Sverige hyser så njugga attityder mot äldre är också något av en paradox. Enligt ny rapport från Kantar Sifo/Essity upplever 84 procent av landets äldre att de själva eller andra äldre drabbas av åldersrelaterade fördomar – ålderism. Samtidigt vittnar de flesta om ett gott liv där 74 procent anger livserfarenhet/visdom som största fördelen med att bli äldre.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Den svenska seniora arbetskraften är dessutom allt annat än overksam. Inom EU är det bara Island som slår oss när det gäller sysselsättningsgrad bland arbetande i åldern 56-64 år. Det är den äldsta gruppen Eurostat mäter, men kan kompletteras med siffror från Alecta som visar att tre av tio svenska 70-åringar, två av tio 75-åringar och en av tio 80-åringar har en fot kvar i arbetslivet.

Pluskommissionen, som jag varit med att sjösätta, är tänkt att bli en samlad och övertygande röst för alla som vill fortsätta vara aktiva i arbetslivet även som seniorer – tillika en röst för alla som ännu inte har åldern inne, men som stödjer tanken redan nu.

Påtaglig ålderism

Men en hög andel äldre hindrar inte ett högt fördomstryck, snarare är det tvärtom. Något undersökningen från Michigan State University också kunde påvisa genom det utstickande exemplet Florida, där ålderismen enligt studien var påtaglig. Ett paradis för vallfärdande seniorer, men just därför – tror William Chopik som lett studien – uppstår en större friktion i mötet med den yngre befolkningen. I ett land som Japan, med världens äldsta befolkning och där äldre har högre status uppstår generationsmotsättningar just därför.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

ANNONS

När jag talat med franska journalister så har deras standardfråga varit ”Sverige har ju också höjt pensionsåldern, hur kommer det sig att ni inte haft högafflar och kravaller på gatorna?” För det är ju sant. Medan fransmännen protesterat vilt mot en höjning av pensionsåldern med två år till 64, så har den svenska debatten varit (och framförallt börjat bli) mer högljudd gällande motsatsen, rätten att få fortsätta.

Åldersgränsen kommer att tänjas

Nyligen fastställde regeringen att den så kallade riktåldern för pension blir 67 år. Det är en siffra som ska tas med en allt större nypa salt. 

Här i Sverige (men även utomlands) har vi fått se både vårdpersonal, poliser och lärare återgå till arbetslivet – av frivillighet eller nödvändighet – i kompetensbristens spår. Vi kommer att se mer sådant. Mycket mer.

80-plussarna är då en intressant åldersgrupp att titta närmare på. De representerar en jämförelsevis stor, frisk och vital generation, samtidigt som 80 får sägas vara en kännbar psykologisk åldersgräns i arbetssammanhang. Men det är en åldersgräns som kommer att tänjas de kommande åren. 

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

USA:s president Joe Biden, 80, tycktes inte blinka inför ytterligare en mandatperiod och kallas redan för ”The Longevity President”, trots då och då återkommande diskussioner om hans hälsa. När immunologen Anthony Fauci – 81 år och den som ledde USA:s kamp mot coronapandemin – nyligen gick i pension, så gjorde han det för att ”starta ett nytt kapitel i sin karriär”. 

Nyss bortgångna Barbro Westerholm lämnade sin riksdagsplats efter 27 år vid 89 års ålder med orden: ”Väldigt bra för jag har bråttom nu! Jag tror att jag kan göra mer nytta som opinionsbildare än genom att sitta i riksdagen”.

ANNONS

“Seniorer som förstår sitt värde”

Artisten Lill Lindfors ser det som en fördel att nu ”ha alla åldrar i sig” och därför kunna välja den som passar situationen bäst. Det kan vara för att busa behövligt med ett sömnigt barn i publiken – eller snabbt hitta rätt våglängd med en äldre publik. Tänker på en seniordag i Göteborg nyligen då Lill under sitt uppträdande läste den nyskrivna texten från ett papper. Lill ursäktade sig med att ”det numera är lite kaffedrickning uppe på hjärnkontoret”, något som bara förstärkte publikkontakten i ännu ett bejublat framträdande.

Vad exempel som dessa med all kraft visar, är självförtroendet och självklarheten hos en ny generation seniorer som förstår sitt värde, som slutat acceptera att definieras eller hindras av andra – och som väljer själv.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

John Mellkvist, rådgivare på Kreab och medgrundare av Pluskommissionen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS