News55

Skippade miljonpension för bättre liv i Italien

Salerno. En amerikansk kvinna som skulle få nära en miljon om året i pension om hon jobbade till 65 valde att sluta tidgare och flytta till Salerno, på den italienska Amalfikusten
Salerno. En amerikansk kvinna som skulle få nära en miljon om året i pension om hon jobbade till 65 valde att sluta tidgare och flytta till Salerno, på den italienska Amalfikusten. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 aug. 2024Publicerad: 09 aug. 2024

Lisa Speroni arbetade för USA:s statsmakt i 32 år och skulle få 90 procent av sin lön i pension om hon jobbade till 65, trots det slutade hon vid 55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lisa Speroni var IT-projektledare på socialtjänstavdelningen i den amerikanska delstaten Kalifornien. Jobbet innebar att hon hade jour 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, det skriver Business Insider.

Att sluta sitt jobb innan 65 innebar för henne en enorm sänkning av pensionsinkomsten, ändå valde hon att sluta sitt jobb vid 55 och flytta till Italien.

Hennes arbetskamrater frågade om hon var galen och om hon verkligen tänkt igenom sitt beslut.

Men hon kände att det liv hon levde inte längre kändes bra och säger att att hon kunde ha genomlidit de kommande tio åren och kvalificerat sig för en pension på 90 procent av sin lön på 110 000 dollar om året, motsvarande 1 051 828 kronor.

Men pengar är inte allt. Tanken att stanna kvar i ekorrhjulet ända till 2032 kändes skrämmande. 

Åkte till Italien

Hennes son, Ryan, driver ett nischföretag för herrkläder, och åkte till Italien två månader sommaren 2021 och hans mor hälsade på honom där i två veckor. Den upplevelsen förändrade allt.

Lisa Speroni tycker om att måla akvarell, och konsten, arkitekturen och det avslappnade samhället fick henne på fall. Att komma hem till USA igen var deprimerande. Hon kände sig kvävd, både fysiskt och metaforiskt. 

ANNONS

En dag började jag gråta under ett Zoom-samtal med sin son Ryan, som kunde få italienskt medborgarskap eftersom hans pappa är italienare.

ANNONS

Njuter av livet

De velade fram och tillbaka om beslutet att flytta till Italien och skrev ned för- och nackdelar med att flytta. 

Den enda nackdelen Lisa Speroni kom på var att hon skulle sakna sina vänner. Hennes mamma rådde henne att flytta, vilket hon gjorde i augusti 2023, tillsammans med sin son.

Hon får nu pension från Kalifornien på 25 000 dollar om året, motsvarande 262 957 kronor, vilket är mycket mindre än hon skulle fått om hon jobbat kvar till 65.

Men det bryr hon sig inte om, hon känner sig nu mycket mindre stressad och njuter av livet.

De fick ett bättre pensionärsliv i Portugal

Pensionärsparet flyttade till Portugal från Arizona för två år sedan och det gav ett ekonomiskt lyft, pengar är inte längre ett problem för dem.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS