News55

Pensionärsdrömmar i kras – vårdar föräldrar

föräldrar
I USA tvingas 65-plussare vårda sina äldre föräldrar i stället för att ta hand om sig själva och njuta av sin pension. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: Janerik Henriksson / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

I stället för att njuta livet under sin pension tvingas många 65-plussare ta hand om andra äldre – ofta sina högre upp till åren komna föräldrar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så ser verkligheten ut för många amerikaner som gått i pension, berättar Fortune.

Av obetalda anhörigvårdare i USA 2020 var nästan en femtedel, 19 procent, 65 år eller äldre, vilket var en ökning med hela 13 procent från 2004, enligt en rapport som det amerikanska affärsmagasinet hänvisar till.

Samtidigt väntas USA ha fler invånare över 65 år än barn år 2030. Det gör sannolikt att behovet av fler äldre vårdgivare som passerat pensionsåldern ökar.

Notan hög för att ta hand om äldre föräldrar

Bakgrunden till det här är att det är extremt dyrt med hemsjukvård eller plats på vårdhem i USA.

Det är förstås inte bara pensionärer som blir anhörigvårdare, men för just denna grupp medför det extra kostnader för en redan ansträngd privatekonomi.

I genomsnitt lägger de äldre anhörigvårdarna 26 procent av sin inkomst på kostnader relaterade till anhörigvården, det rör sig om tiotusentals kronor om året, enligt en undersökning som gjordes för tre år sedan.

“Även för välbärgade pensionärer kan dessa utgifter öka – och fortsätta att öka om personen de tar hand om får en allvarlig medicinsk diagnos som demens eller cancer. Många vårdgivare spenderar ofta sina egna tillgångar och hamnar i skuld”, skriver Fortune.

ANNONS

Många äldre i USA som slutar jobba och går i pension upphör som regel med att fortsätta spara pengar till sin försörjning då de ska ta hand om äldre föräldrar.

“Det får barnomsorg att se billigt ut”

Det urholkar socialförsäkringssystemet för dessa 65-plussare, som dessutom kanske har egna hälsoproblem och medicinska kostnader.

“Du byter bort din tid, ditt levebröd. Du kommer att göra något målmedvetet, och det är tillfredsställande, men det kommer att kosta dig”, säger Julia Cohen Sebastien, medgrundare och vd på omsorgsplattformen Grayce, i artikeln och konstaterar att den avgifterna för den amerikanska barnomsorgen är blygsam i en jämförelse.”.

“Det får barnomsorg att se billigt ut”.

Läs även: Krångligt att gå i pension: “Ingen kan förklara” News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS