News55

Krångligt att gå i pension: "Ingen kan förklara"

pension
Pensionssystemet kritiseras för att vara krångligt och svårbegripligt. Foto: Pressbild/Pensionsmyndigheten
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Det svenska pensionssystemet har varit enkelt och stabilt, men nu har det blivit alldeles för komplicerat att gå i pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionerna bygger på ett omfattande system, med flera olika delar som ska verka för att inte ge för låga inkomster till pensionärer. Det inkluderar grundskyddet, med garantipension, bostadstillägg, äldreförsörjningsstöd, samt andra tillägg som tillkommit för att höja pensionerna för de som har det sämst ställt. 

Pensionssystemet, som kom till för 30 år sedan, har nu blivit onödigt komplext och kritiseras från flera håll, skriver Senioren. Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) anordnade under tisdagen (28/5) ett seminarium där detta diskuterades. 

“Jag känner ingen som faktiskt kan förklara systemet, inte heller bland oss som har hållit på med det under många år. Det medför risker för tilltron till samhället”, sa Alectas pensionsekonom Staffan Ström.

Tillägg till pension – svårast att förklara 

Det är upp till Pensionsmyndigheten att förklara och göra systemet begripligt. Något som inte är helt enkelt, enligt generaldirektören Anna Pettersson Westerberg. Det som är allra svårast att förklara är ett av tilläggen.

“Bostadstillägget till pensionärer hör till vårt kanske svåraste uppdrag att förklara och förenkla, men här finns saker man borde kunna göra”.

“När det gäller inkomstdeklarationer finns väldigt mycket redan ifyllt på blanketten. Men när det kommer till att fylla i en ansökan för bostadstillägg för pensionärer är det mycket svårare. Här finns ett stort utrymme för att förenkla”, konstaterade Pettersson Westerberg.

Bostadstillägg

Krav för att kunna ansöka om bostadstillägg:

  • Du måste vara 66 år eller äldre (om du är född 1960 eller senare gäller andra åldrar),
  • Du måste bo i Sverige vara bosatt i Sverige
  • Du behöver ta ut hela din allmänna pension och premiepension

Det går även att få bostadstillägg som gift eller sambo. Då tas hushållets gemensamma ekonomi med i beräkningen och påverkar beslutet om bidraget. Ansökan sker gemensamt även om endast en person i hemmet är pensionär. För par som lever isär ska ansökan göras var för sig.

Källa: News55, Pensionsmyndigheten

ANNONS

Läs vidare:

Så kan du få mer pengar i plånboken som pensionär

Född 1963 – då kan du ta ut din pension

Här är trygga pensioner ett minne blott

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS