News55

SEB hoppas nu få stopp på bedrägerierna

bedrägerier
SEB är en av storbankerna som inför nya rutiner för att stoppa bland annat bedrägerier mot äldre bankkunder. (Foto: Caisa Rasmussen / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

“Vi är övertygade om att de åtgärder som både SEB och de andra bankerna nu vidtar starkt kommer att bidra till att bryta den negativa utveckling vi sett och stärka skyddet och tryggheten för våra kunder”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det säger Jonas Söderberg, chef för SEB:s division Företag & Privatkunder, sedan storbanken beslutat om en tidsfördröjning och dubbelsignering vid överföringar för att stärka skyddet mot bedrägerier där ofta äldre faller offer.

Den nya rutinen med tidsfördröjning införs i dag, tisdag den 4 juni, medan lanseringen av dubbelsignering träder i kraft i mitten av juni.

SEB: Tar bedrägerierna på allvar

“Vi ser väldigt allvarligt på det ökande antalet bedrägerier i Sverige och har de senaste åren vidtagit en rad åtgärder för att stärka skyddet för våra kunder liksom bankens egna förmågor att motverka finansiell brottslighet. Som en del av vårt löpande arbete med dessa frågor lanserar vi nu ett paket med ett antal nya säkerhetstillägg för våra privatkunder”, förklarar Jonas Söderberg.

De nya säkerhetstilläggen innebär att kunden kan välja att ha en tidsfördröjning vid överföringar och betalningar, vilket ger ökade möjligheter till att hinna stoppa dessa vid misstanke om bedrägeri.

Kunderna kan också välja om även en anhörig ska godkänna transaktioner innan de går iväg, genom så kallad dubbelsignering eller dualitet. SEB har även möjliggjort för kunder att avaktivera utlandsbetalningar.

Samarbetar med andra storbanker

SEB arbetar tillsammans med de andra stora bankerna i Sverige och Bankföreningen med ytterligare åtgärder för att stärka samhällets motståndskraft mot bedrägerier och finansiell brottslighet, däribland extra kontroller vid betalningar och genom beloppsgränser vid transaktioner, enligt bankens pressmeddelande.

ANNONS

Läs även: Även SEB inför tidsfördröjda betalningar News55

Missa inte: Dags att lura bedragarna – så gör du News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS