News55

Sex utgiftsfällor när du åker på kryssning

Ett kryssningsfartyg lägger till i Bahamas. En kryssning är en paketresa där det mesta ingår, här är dock sex utgiftsfällor du bör tänka på när du ska på kryssningssemester
En kryssning är en paketresa där det mesta ingår, här är dock sex utgiftsfällor du bör tänka på när du ska på kryssningssemester. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 23 aug. 2024

En kryssning är i princip som en all invlusive-resa där allt ingår, men du behöver ända ha med dig pengar på resan för det finns dolda kostnader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När du bokar en kryssning köper du allt i ett paket eftersom priset för kryssningen inkluderar logi, transport, mat och de flesta av dina aktiviteter, det skriver Business Insider.

Sex utgiftsfällor

Men, en kryssning medför också dolda kostnader som du behöver känna till och planera för, det kan vara kostnaden för saker att göra i land, dricks som du vanligtvis betalar i slutet av en kryssning, dessutom kanske du förlorar pengar i ditt fartygs kasino. 

En reseförsäkring kan hjälpa till att täcka nödkostnader, men det finns också flera andra utgiftsfällor att vara medveten om, särskilt dessa sex utgifter.

ANNONS

1. Bankomatavgifter

Det kan vara bra att ta med de pengar du kommer behöva under kryssningen eftersom alternativet är att ta ut kontanter ur de bankomater du kan hitta i när du går i land och många tar ut höga bankomatavgifter.

En del verkar tro att de inte kommer behöva några pengar under en kryssning, men de upptäcker snabbt att de vill ge dricks för utmärkt service på fartyget, eller behöver pengar för mat eller taxi när de lämnar fartyget några timmar i hamn.

Det är mycket lättare att ha de kontanter du kommer behöva, vid kryssningar i karibien accepterar nästan alla i och runt kryssningshamnar amerikanska dollar.

ANNONS

2. Undvik för många utflykter

Förboka och betala inte heller för så många utflykter. Du kan behöva lite stillestånd på en kryssning, och vissa grupputflykter innebär mycket mer problem än de är värda.

Ibland vill du kanske bara gå av fartyget några timmar för att gå runt och ibland vill du kanske bara göra något enkelt. 

3. Shoppa inte för mycket

Kryssningsfartyg har alltid en massa butiker, men allt de har kan du även köpa innan din resa och då kostar det dessutom vanligtvis mindre.

Fartygets butiker kommer försöka locka dig att besöka dem genom att erbjuda en gratis present som vanligtvis är någonting billigt, men fall inte för det så du slösar dina respengar och värdefull semestertid.

4. Packa ned det du behöver

Ta med alla toalettartiklar och solskyddsmedel du kan tänkas behöva, samt tabletter mot sjösjuka och ett första hjälpen-kit. Det kan nämligen vara dyrt att köpa de här föremålen på ett kryssningsfartyg eller i en hamn.

ANNONS

5. Vänta med spabehandlingar

Bokar inga spabehandlingar innan en kryssning eller under de första dagarna av din resa eftersom priserna då generellt är mycket högre.

En bit in i kryssningen kommer du märka att kryssningsrederiernas bästa erbjudanden kommer efter de första dagarnas segling. Då kan du ofta boka massage och andra spabehandlingar med upp till 40 procent rabatt.

6. Dryckespaket

Om du dricker mycket, inte bara alkoholhaltiga drinkar, vin och öl utan även läsk och latte, och gärna vill dricka dina favoritdrycker under semestern är det bra att köpa ett drinkpaket när du kryssar.

Det finns kryssningsrederier som erbjuder paket med ständiga “gratis drinkar och WiFi”, tipsar Business Insider.

Fortsatt svag kryssningstrafik i Östersjön

Kryssningstrafiken i Östersjön är fortfarande långt ifrån volymerna från toppåret 2019. Under årets sommarsäsong beräknas drygt 200 000 kryssningspassagerare komma till Stockholm.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS