News55

Super-Mario lyfter Sverige som förebild

Artikelbild
Tidigare ECB-chefen och Italiens premiärminister Mario Draghi. Arkivbild. (Foto: Josh Reynolds/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

Tidigare ECB-chefen, italienske toppolitikern Mario Draghi, hyllar Sverige. Han lyfter fram Nordens största land som en förebild när det gäller att kombinera hög produktivitet med ett skyddsnät för de fattiga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mario Draghi, även kallad Super-Mario från tiden som chef för Europeiska centralbanken 2011–2019, ska inom kort lägga fram en rapport med förslag på hur EU ska höja sin konkurrenskraft gentemot bland annat USA.

I samband med ett tal i Spanien på fredagen lyfte italienaren, som var landets premiärminister mellan 2021 och 2022, fram Sverige som en förebild.

Exemplet Sverige, som har en IT-sektor som är mer än dubbelt så produktiv som genomsnittet för EU, visar att en stark social modell och teknisk framgång inte bara är förenliga, utan är också självgenerande när det kommer till utbildning och kunskap, säger Draghi i samband med att han tar emot en utmärkelse av Spaniens kung Felipe vid en tillställning i västra Spanien.

Han pekar på att hans förslag för att lyfta näringslivets villkor inte kommer att kompromissa med EU-medborgarnas levnadsvillkor.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS