News55

Är det inte kriminellt att sälja den här skiten?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 30 apr. 2022

Den stora matbutiken hade laddat med hummer och krabba till Valborg. Det var oätligt. En katatstrof. Stackars de som fick sitt firande förstört!

ANNONS
ANNONS

Ja – jag vet mycket väl att det inte alls är tid för skaldjur nu, och jag har skrivit förut om bluffen med krabbor som fångas och kokas i oktober men säljs året runt som “färska”. Men jag ville testa igen, för det finns nyfångade krabbor att få tag i vid enstaka tillfällen även nu, om man råkar ha en bättre saluhall i grannskapet. De har ingen rom så här års men är goda ändå – om de är färska, alltså. Och en hummer ska ju gå att äta även om den tagits ur frysen.

Här såldes det nu “färsk krabba” för 299 kronor kilot. När jag frågade om ursprung och ålder på varan sa expediten:

-De kommer i hinkar, det är allt jag vet.

Det där svaret jag fått i olika butiker en massa gånger. Man vet inte vad man säljer. Varan bara “kommer i hinkar”. Och det sitter alltså en grossist – eller flera – nånstans och prånglar ut halvårsgamla skaldjur av usel kvalitet och dillar i den stackars personalen att de är färska.

Min testkrabba var ännu värre än befarat. Grådaskigt innanmäte och en unken smak av tran. Oätlig.

Hummern, som var svensk, och som faktiskt i den här affären ärligt deklarerades ha varit djupryst (svensk hummer får inte fiskas nu) kostade 599 kronor kilot. Den gick inte heller att äta. Den var torr och träig som wellpapp och smakade salt och parfym (!). Lika bedrövlig som krabban.

Det är skandal och rena bedrägeriet att producera och sälja sånt här skräp. Och det är synd om de köpare som tänkt sig en festlig valborg med hummer och krabba. Det är förstås också synd och skam att misshandla ursprungligen fina råvaror på det här sättet.

Finns det inget ansvar, ingen kontroll och ingen självkritik i branschen? Jag ringde livsmedelsverket för några år sen och fick en lång, skriftlig utredning av vad som ryms inom begreppet “färsk”. Kan inte säga att jag blev klokare.

ANNONS

Vad tycker du? Är det rätt att kalla höstens fina skaldjur för färska när de plockas fram ur vacuumpackningar och frysar och säljs ett halvår senare och smakar vedervärdigt?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS