Tack och lov att det finns föreningar och enskilda som håller lite koll på livsmedelsindustrin!
Årets matbluff avslöjas – i hård konkurrens...
Mest läst i kategorin
I dagarna ska Årets Matbluff utses av den ideella konsumentföreningen Äkta vara. Konkurrensen om förstaplatsen är som vanligt hård. Bland finalisterna finns en “äppelkaka” som bara innehåller ett halvt gram (0,5%) äpple, en kalvfond som bara innehåller 0,4 % kalvpulver och en lakritsglass som inte innehåller nån som helst lakrits.
Man tar sig för pannan och gnuggar sig i ögonen när man läser hur vissa industriprodukter i matbranschen är rena bluffen.
Ännu värre blir det om man läser vidare på Äkta varas hemsida och får upp ögonen för hur otroligt många tillsatser många livsmedelsprodukter innehåller. Det är smakförstärkare, antioxidationsmedel, stabiliseringsmedel, färgämnen, konserveringämnen, mono- och diglycerider, stärkelse, emulgeringsmedel, aromämnen, taragummi, sulfit, antocyaner, ammoniak, kaliumsorbat, notbixin, fosforsyra och ett otal andra tillsatser till förbannelse.
Gå gärna in på Äkta vara, som förutom att ha en intressant hemsida också finns på Facebook, Instagram och YouTube. T.ex. för att se vilken vara som “vinner” tireln Årets matbluff. Resultatet kommer på onsdag!
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.