News55

Alexandra Charles om sin hälsa: “Tufft att inte klara sig själv”

Alexandra Charles om sin hälsa: “Tufft att inte klara sig själv”
Maken Bengt von Hofsten är ett stort stöd för Alexandra Charles i hennes sjukdom. Arkivbild: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

Hon blev känd som nattklubbsdrottning då hon öppnade Sveriges första moderna nattklubb i slutet av 60-talet. Därefter har Alexandra Charles vigt 25 år av sitt liv åt kvinnors hälsa. Numera fokuserar hon främst på sin egen då hon är drabbad av sjukdom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alexandra Charles har blivit känd för svenska folket som entreprenör, PR-konsult och opinionsbildare för kvinnors hälsa. Hon var tidigt ute då hon startade mytomspunna nattklubben Alexandras på exklusiva Biblioteksgatan i Stockholm 1968. Med en gästlista som innehöll alla från kung Carl Gustaf och celebriteter som Björn Borg, till internationella storheter som Rod Stewart och Muhammed Ali, var succén given, skriver Femina.

Alexandra Charles om sin hälsa: “Tufft att inte klara sig själv”
Populära nattklubben Alexandras drevs på flera adresser i Stockholm mellan 1968 och 1988. Arkivbild: TT

Brinner för kvinnors hälsa

Efter 20 år gjorde Alexandra Charles en helomvänding i livet och har dedikerat sitt liv till kvinnors hälsa. När hon upptäckte att forskningsvärlden var mansdominerad ville hon förändra det genom att införa ett genusperspektiv i den medicinska forskningen. För att påverka startade hon 1,6 miljonersklubben. En del trodde att hon hade startat en klubb för miljonärer, men så var alltså inte fallet. När hon startade föreningen fanns 1,6 miljoner svenska kvinnor som var över 45 år. Senare tillkom även systerföreningen 2,6 miljonersklubben och heter så för att det är antalet kvinnor i Sverige som är mellan 25 och 45 år.

Hon fick en del reaktioner från omgivningen som inte kunde förstå hur hon kunde gå från ett roligt nattklubbsliv till att jobba med kvinnors sjukdomar.

– Till dem svarade jag att jag inte jobbar med sjukdomar, jag jobbar med jämställdhet och livskvalitet, och det är hur kul som helst!, har hon sagt i en tidigare intervju enligt Femina.

– Det finns så mycket viktigt att lära sig. Inte bara att kvinnors och mäns kroppar är olika, utan också att det finns kvinnliga sjukdomar som är åsidosatta, som osteoporos, eller varför inte endometrios. Något som också är viktigt att känna till är att kvinnor och män har olika sätt att kommunicera sina problem på. Därför blir män ofta tagna på större allvar och får både ambulans fortare och mer vård.

1,6 miljoners klubben är också starkt förknippad med hjärthälsa, då det varje år hålls event runt om landet som kallas för Woman in red.

ANNONS

– Tidigare uppfattades hjärtinfarkt som mannens sjukdom, men kvinnor drabbas också. Vi har bara andra symtom. Därför tyckte vi att det var dags att sätta ljus på det, och det har vi gjort med framgång, säger Alexandra Charles stolt till Femina.

ANNONS

Drabbad av sjukdom

Alexandra Charles brinner fortfarande lika hårt för kvinnors hälsa. Idag är hon 77 år men åldern har tagit ut sin rätt.

– Jag arbetar så mycket som jag mäktar med, men det är klart att jag har mindre ork nu än när jag var yngre. Och så har jag ju varit handikappad i snart fyra år, säger hon till Femina.

För ett par år sedan drabbades hon av glaukom, en ögonsjukdom som ökar trycket i ögat och successivt minskar synfältet. Varken ögondroppar, laser eller operation hjälpte i hennes fall och i dag är hon nästan helt blind.

– Det är tufft när man inte längre är kapabel till att klara sig själv. Jag måste be om hjälp med så mycket i dag, och törs inte ens gå ner på gatan själv, konstaterar hon.

Inne i stan får hon gå med vit käpp och oftast har hon maken Bengt von Hofsten nära sig. När de är på lantstället går han framför henne på skogsvägen då hon går med stavar för att hålla balansen. Inne i stan går de armkrok.

– Han är ett ovärderligt stöd, säger Alexandra Charles.

ANNONS

Hon har även hjälp av den moderna tekniken.

– Det finns en app i mobilen som läser upp meddelanden åt mig, och så kan jag även diktera vad jag vill skriva. Jag kan ju inte läsa böcker längre men njuter av att lyssna på ljudböcker. Det är underbart, säger hon till Femina.

Läs mer:

Alexandra Charles har förlorat synen: “Det tar på humöret”

SVT-profil om sin sjukdom: “Fick lära mig att gå igen”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS