News55

SVT-profil om sin sjukdom: “Fick lära mig att gå igen”

SVT-profil om sin sjukdom: “Fick lära mig att gå igen”
Vägen tillbaka har varit lång för den omtyckta programledaren i SVT. Foto: Christine Olsson / TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Den omtyckta SVT-profilen försvann plötsligt som programledare efter många år. Vägen tillbaka har varit svår efter den sjukdom som drabbade henne.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 13 år var Inger Ljung Olsson en omtyckt programledare i tv-programmet Go´kväll i SVT. Men 2020 förändrades tillvaron dramatiskt. Hon drabbades av en hjärnhinneblödning och försvann från kanalen, skriver Femina.

I en intervju berättar hon om kampen att komma tillbaka – hon fick lära sig allt på nytt, som att börja gå och laga mat igen.

Tillbaka på SVT

Numera är Inger Ljung Olsson tillbaka i rutan och en självklar del av Go´kväll. Men det var oklart om tittarna någonsin skulle få henne i programmet igen efter den allvarliga hjärnhinneblödningen som programledaren drabbades av.

SVT-profil om sin sjukdom: “Fick lära mig att gå igen”
Programledare Inger Ljung Olsson försvann från SVT i samband med sjukdomen. Foto: Janne Danielsson/SVT

Det var när hon och kollegan Beppe Starbrink hade varit ute på ett resereportage som det skedde. Båda kollegorna hade fått ont i huvudet och gissade på värmen och vätskebrist. Men i Inger Ljung Olssons fall vägrade huvudvärken ge med sig.

– När jag kom hem låg jag på soffan och klagade på att jag hade ont i huvudet, och min man tyckte det var konstigt för jag brukar inte gnälla. Han tittade på mig och undrade hur det var med mig egentligen. Sen minns jag ingenting på tre och en halv vecka, säger Inger Ljung Olsson till Femina.

ANNONS

Operationer

ANNONS

Det som hände har hon fått återberättat av maken, eftersom hon själv inte kommer ihåg någonting av den tiden.

Han ringde ambulansen hemma i Umeå och Inger Ljung Olsson fick snabbt hjälp på sjukhuset som ligger strax intill. På plats konstaterade läkarna att hon drabbats av hjärnhinnenblödning, något som främst drabbar kvinnor. Hon fick genomgå två operationer på två dagar.

Läs mer: Så säger omtyckta SVT-programledaren om tiden i respirator.

Lång väg tillbaka

Det dröjde två månader innan hon fick lämna sjukhuset i rullstol. Vägen tillbaka var lång.

– När man legat nedsövd och still så länge så tappar man en fruktansvärd massa vikt, framförallt muskler, så jag gick ner typ 13 kilo. Jag hade ingen styrka överhuvudtaget. Så att komma tillbaka handlade mycket om att träna upp mig igen, lära mig att gå. I början var det skitsvårt för mig att laga mat och så. Sådana grejer var jättesvårt, men jag visste alltid att det kommer gå. Jag hade också målbilden att jag ville tillbaka till Go´kväll igen en dag, det kändes så stort och kul när jag väl fick göra det.

Inger Ljung Olsson har själv berättat för tittarna i Go´kväll om tiden efter sjukdomen, skriver Expressen. Hon har även medverkat i Fråga Doktorn och berättat om hur hon drabbades, enligt MåBra.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS