Har du svårt att få den sömn du behöver? Här är åtta beteenden som kan sabotera din välbehövliga nattro.
Mest läst i kategorin
När du var barn hade du förmodligen en rutin när det var läggdags, en rutin som dina föräldrar såg till att du följde, det skriver Fortune.
Som vuxen kan du gå och lägga sig när och hur du vill, men frånvaro av en rutin som förbereder din kropp för vila är en av många dåliga vanor som kan skada din sömnhälsa.
Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, ger god sömn otaliga kort- och långsiktiga fördelar för vår fysiska och mentala hälsa, allt från att minska stress och risken för hjärtsjukdomar och stroke till att förbättra minnet.
Du vet antagligen mycket om vad du bör göra för att få en god natts sömn, som att sänka temperaturen så ditt sovrum blir svalt, och undvika skärmar innan läggdags, men det är lättare sagt än gjort att verkligen praktisera allt du vet.
Du kan dessutom oavsiktligt engagera dig i beteenden som saboterar din sömn. Här är åtta sådana beteenden som kan vara bra att känna till.
Saknar sömnschema
För att du ska ha en hälsosam dygnsrytm behöver du gå och lägga dig och vakna vid samma tid alla dagar, även på helger. Enligt en studie förbättrar regelbunden sömn din allmänna hälsa och kan till och med stärka din överlevnad.
Nästan 61 000 personer deltog i studien som fann att sömnregelbundenhet förutser risken att dö starkare än sömnlängd, och att personer med mer oregelbundna sömnmönster har högre risk att dö för tidigt.
Senaste nytt
Tar det inte lugnt
Det går inte att stänga av kroppen som om den vore en maskin. Om du under flera nätter haft svårt att somna, trots att du känner dig utmattad behöver du kanske ta en timmes tystnad innan du går och lägger dig.
Du kan läsa, meditera, lyssna på lugnande musik eller ta en varm dusch eller ett bad, det är sådant som gör dig avslappnad och inte involverar starkt artificiellt ljus.
Sena måltider
Enligt Cleveland Clinic i Ohio, USA, bör du undvika att äta tre timmar innan du går och lägger dig. Det beror på att motståndet mot insulin, det hormon som reglerar vårt blodsocker, ökar på natten, vilket gör att kroppen lagrar sena måltider som fett när vi sover.
Det ökar risken för fetma och kardiometabola sjukdomar.
Att äta en stor middag nära läggdags kan dessutom orsaka halsbränna, matsmältningsbesvär och sura uppstötningar.
Sängfösare
Alkohol kan till en början början få dig att känna dig sömnig, men några timmar senare kan det störa din sömn. Enligt forskning orsakar stora mängder alkohol före sänggåendet dålig sömn.
Ett kännetecken för alkoholmissbruk och beroende är kroniska sömnstörningar.
Koffein och nikotin
CDC rekommenderar att du slutar med koffein efter klockan tolv på dagen och en analys från 2023 förespråkar att du undviker kaffe ungefär nio timmar innan du går och lägger dig.
Olika människor är olika känsliga för koffein så du behöver lyssna på din kropp för att veta vilken tid det är dags för dig att dricka dagens sista kopp.
Även nikotin ett stimulerande medel som kan orsaka sömnstörningar och forskning har visat att rökare har lägre sömnkvalitet än icke-rökare.
För mycket eller för lite vätska
Om du dricker för mycket vatten innan du ska gå och lägga dig kan du behöva gå på toaletten på natten. Se till att dricka tillräckligt under dagen så att du kan sova bättre.
När du är uttorkad kan din kropp inte fungera eller återhämta sig ordentligt. Uttorkning kan också kopplas till kortare sömn.
För lång tupplur
En tupplur påmeftermiddagen kan återställa energi, men att sova för länge eller för sent på eftermiddagen kan skada din sömnhälsa.
Om du vill sova en stund, gör det så långt innan du ska gå och lägga dygd kan. Alaina Tiani, klinisk psykolog vid Cleveland Clinic Sleep Disorders Center, rekommenderar att en tupplur inte varar längre än 30 minuter.
Tränar för sent
Enligt CDC är regelbunden träning och fysisk aktivitet nyckeln till god sömnhygien, men att delta i ett intensivt träningspass några timmar innan läggdags kan störa din sömn.
Din dygnsrytm gör att din kroppstemperatur sjunker innan du ska sova, men träning höjer den. Träning frisätter också endorfiner, kemikalier som får dig att må bra, men som också kan hålla dig vaken.
Expert: Den sömnstörning som är värst av alla
Jill, som nu är 62, gick på högstadiet när hon började äta i sömnen. Enligt en expert är det här den sömnstörning som är mest förödande av alla.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.