News55

Expert: Den sömnstörning som är värst av alla

En ung kvinna äter i sängen. Jill började äta i sömnen när hon gick på högstadiet, (kvinnan på bilden är inte Jill). Helt ovetandes hämtade hon mat och åt den i sängen. Tillståndet kallas sömnätande
Jill började äta i sömnen när hon gick på högstadiet, (kvinnan på bilden är inte Jill). Helt ovetandes hämtade hon mat och åt den i sängen. Tillståndet kallas sömnätande. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Jill, som nu är 62, gick på högstadiet när hon började äta i sömnen. Enligt en expert är det här den sömnstörning som är mest förödande av alla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att hon i sömnen bar maten till sin säng för att sluka den, natt efter natt, hade hon inte en aning om vad hon hade gjort förrän hon vaknade nästa morgon, det skriver CNN.

Omedvetet nattligt beteende

“Jag vaknade upp med dessa behållare eller omslag från en hel låda med kex eller kakor på min säng eller vid sidan av min säng”, säger Jill till CNN, som på grund av stigma och missförstånd om sömnätande inte skriver ut hennes efternamn.

Hon berättar att många tror att det handlar om att hon går upp och äter ett snack och sedan går och lägger sig igen, men det handlar om någonting helt annat. 

Det är omedvetna nattliga beteenden.

“Jag kan äta ett helt paket kakor, sedan gå upp igen och äta fyra skålar flingor, sedan gå upp igen och äta en hel låda med grahamsbröd. Och det är alltid skräpmat, aldrig ’Åh, jag ska äta ett äpple’”, säger hon till CNN.

ANNONS

Sömnrelaterad ätstörning

All dålig näring och dysfunktionell sömn har med tiden satt sina spår.

ANNONS

Hon känner sig sjuk, är aldrig utvilad, men måste ändå fungera resten av dagen. Så här har det varit för Jill år och år och år.

Hon lever med en sömnrelaterad ätstörning, som även kallas sömnätning, det är ett upphetsningstillstånd där en del av hjärnan är vaken medan resten sover. Sömnätande är en parasomni, en sömnstörning som innebär att den drabbade utför komplexa beteenden medan den sover.

Förutom sämnätande finns även sömngång, sömnsamtal, sömnskräck och sömnsex, även kallat sexsomni.

Sömnätande värst

Carlos Schenck, professor och senior psykiater vid Hennepin County Medical Center vid University of Minnesota, USA, är specialiserad på att behandla parasomnier och han tycker att av alla parasomnier har sömnätande den värsta inverkan på människors liv.

“De här människorna har impulsen att äta nästan varje natt. De går upp i vikt. De mår eländigt på morgonen. Det påverkar hela deras liv och är bara fruktansvärt, säger han till CNN.

Det kan verka som om människor agerar ut sina drömmar, men enligt Carlos Schenck uppstår parasomnier oftast under det djupaste stadiet av sömn som kallas deltasömn.

Han förklarar att någonting utlöser ett larm i det centrala nervsystemet och kroppen aktiveras medan kognitionen sover djupt.

ANNONS

Äter helst onyttig mat

I det blandade tillståndet av sömn och vakenhet tar den uråldriga hjärnan över och letar efter mat som kan uppfylla kroppens behov av tillfredsställelse. Under sömnätande föredrar hjärnan utraprocessade livsmedel som godis, kakor, kakor, munkar, chips och kex.

Carlos Schenck förklarar att den drabbade saknar kontroll och återhållsamhet. Under sömnätandet kan drabbade personer äta mat de är allergiska mot och sedan få en allergisk reaktion.

Eftersom de väljer mat som är gödande och ultraprocessad komfortmat kan de dessutom utveckla eller förvärra diabetes och högt blodtryck.

Därför är störd sömn förknippad med viktökning

Hunger och sömnbrist är nära förknippade. Man vaknar upp mitt i natten och känner sig sugen på något. Det är lätt att det utvecklas till en vana och därmed viktökning. Hunger mitt i natten är en naturlig anledning till dålig sömn.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS